Tragiska olyckan bakom Rakel Wärmländers serie: “Visste inte om han skulle vakna upp”

När skådespelaren Rakel Wärmländer gick på gymnasiet råkade några av hennes killkompisar ut för en bilolycka och en av dem fick livshotande skador. En otäck händelse som 25 år senare ligger till grund för hennes dramaserie Limbo.

När det gäller tv-serier och filmer har det oftast blivit komedier för Rakel Wärmländer – som Sommaren med släkten, En underbar jävla jul och Små citroner gula. Men för egen del tittar Rakel både mest och helst på drama- och relationshistorier. Just en sådan som hon själv har skrivit tillsammans med Emma Broström i sin debut som manusförfattare och dessutom spelar huvudrollen i, Limbo.

– Det här är en tv-serie som jag både tror och hoppas kommer beröra och väcka olika tankar. Precis som det fruktansvärda som hände gjort för mig, berättar hon.

Limbo handlar om Ebba (Rakel), My (Sofia Helin) och Gloria (Louise Peterhoff) – tre vänner vars söner lånar en bil utan tillstånd och råkar ut för en allvarlig olycka.

Allra värst slutar kraschen för Ebbas son Jakob som får livshotande skador. Han hamnar i koma och ingen kan svara på om han kommer att överleva.

– Handlingen i sig är helt fiktiv – däremot är olyckan tagen rakt av från verkligheten. Efter att jag blev förälder har jag fortsatt att fundera över hur jag själv skulle ha reagerat om något liknande hände mig eller någon av mina döttrar.

Jakob är inte den som körde bilen, utan var passagerare. Det sätter de tre kvinnornas relationer till varandra och sina familjer ordentligt på prov.

– Vilken otroligt svår och komplex situation att hamna i för alla parter, säger Rakel.


LÄS ÄVEN: Mikael Sandström om kärleken till Lotta Engberg: ”Jag föll för hela hennes väsen”


Limbo baseras på en verklig olycka

Olyckan i tv-serien har alltså en bakgrund i verkligheten. Rakel var kompis med alla killarna i bilen när tragedin inträffade för ungefär 25 år sedan, så hon vet vad hon pratar om.

– Jag gick i ettan på gymnasiet och var på en fest med killarna under kvällen. När telefonen ringde och väckte mig morgonen därpå blev jag chockad och trodde inte att det var sant.

Rakel och alla övriga kompisar var och hälsade på killarna på sjukhuset. Flera blev skadade men den mest allvarligt skadade killen, som i serien alltså heter Jakob, fick de inte komma in till.

Istället satt de i korridorerna och vakade.

– Han pendlade mellan liv och död, läget var länge kritiskt. Vi visste inte om han någonsin skulle vakna upp. Till slut gjorde han det men han hade drabbats av omfattande hjärnskador och lever idag med en assistent som hjälper honom dygnet runt.

Louise Peterhoff och Rakel i en av många laddade scener i Limbo. Foto: Ulrika Malm

Med åren tappade de kontakten men återupptog den igen, då Rakel träffade honom igen för sex–sju år sedan och fick idén till dramaserien.

– Jag pratade så klart med de närmast berörda kring olyckan – både killarna och deras föräldrar – och de var positivt inställda till att olyckan fick ligga till grund för handlingen. ”Jakob” hade som önskemål att jag skulle spela hans mamma i serien och det kändes väldigt naturligt för mig.

Från det att Rakel presenterade sin idé för produktionsbolaget till premiären på Viaplay har det gått mer än fem år.

– Den här serien har verkligen fått ta tid – att hitta rätt konstnärligt team, allt från manusförfattare och regissör till skådespelare. Jag har ju aldrig varit så här pass involverad i någon produktion förut – med allt från idé till klippning.

Men trots allt det är Rakel faktiskt inte extra nervös för hur serien ska tas emot.

– Nej, visst är det lite märkligt. Men den är så genomarbetad och vi i den konstnärliga konstellationen har kommit fram till det här resultatet tillsammans. Jag är så nöjd med det. Sedan är jag väl medveten om att alla inte kommer att tycka att den är bra.

– Fast de har fel, tillägger hon och skrattar.


LÄS ÄVEN: Thomas Di Leva: ”När folk kastade sten lärde jag mig att dansa”


Sjunde säsongen av Sommaren med släkten är inspelad

Fokuset i Limbo ligger framför allt på hur relationen mellan de tre kvinnliga vännerna förändras och hur de hanterar det som har hänt.

– När olyckan inträffade var jag ju fortfarande själv ett barn och nu är jag mamma till två döttrar. Därför är det klart att jag fått ett helt annat perspektiv, från barnperspektivet till föräldraperspektivet.

När det gäller hennes egen föräldraroll beskriver hon sig varken som någon hönsmamma eller curlingmamma.

– Jag är nog som de flesta föräldrar men om mina barn blir felaktigt behandlade på något sätt är jag nog snabbt framme, säkert på gott och ont. Där är jag inte rädd för att säga ifrån.

Nu när Rakel själv är mamma har hon ett annat perspektiv på olyckan som inspirerade Limbo. Foto: Peter Ericsson

Hon är med andra ord inte särskilt lik sin rollkaraktär Åsa i komediserien Sommaren med släkten.

– I alla fall inte under de första säsongerna då jag mest gick runt i somriga kläder och suckade åt min makes (spelad av Peter Magnusson) tokigheter, haha. Men ju längre tiden gått, desto mer har Åsa i alla fall tagit för sig.

I somras spelades den sjunde säsongen in på Värmdö i Stockholms skärgård och hela gänget har väldigt kul tillsammans.

– Privat har jag mest kontakt med Anki Lidén och Christine Meltzer. Vi träffas en hel del och kan prata i timmar.

Många gånger är skämten i serien ganska förutsägbara men blir ändå väldigt roliga situationer anser Rakel.

– Tanken är att humorn ska vara igenkännande, men man blir kanske inte så överraskad. Det handlar mer om situationskomik. Man vet oftast vad som kommer att hända, men inte hur.


LÄS ÄVEN: Tina Nordström om mammalivets utmaningar: ”Jag kan känna mig så gammal ibland”


Rakel friade till sambon Lars Bringås på skottdagen

Sommaren innehöll även en stor livshändelse för Rakel. Den 30 juli gifte hon sig nämligen med sambon Lars Bringås. Detta efter att hon friat på skottdagen (29 februari) ett par år tidigare.

– Jag var varken tålmodig eller traditionell nog för att invänta att Lars skulle fria – däremot tillräckligt traditionell för att fria just på skottdagen, den enda dagen en kvinna får göra det. Och då finns ju chansen bara vart fjärde år, ler Rakel.

Paret träffades när de gick i samma klass på Scenskolan i Malmö mellan 2002 och 2006.

– Vi blev tillsammans ganska direkt redan under den första terminen. Men det var ju inte helt okomplicerat att både vara ihop och att gå i samma klass i fyra år. Vi var ju så unga att vi ju praktiskt taget blev vuxna tillsammans.

Rakel gjorde sitt första skådespelarroll som 8-åring. Foto: Peter Ericsson

Bröllopet, som ägde rum i Dalarna – där de har sitt fritidshus – blev precis så bra som hon hade drömt om.

– Ja, det var helt underbart. Och även om vi varit tillsammans i över 20 år och visste att det var vi känns det faktiskt lite annorlunda nu. Som ännu mer seriöst på något sätt, om det nu kunde bli det. Första gången jag hörde honom presentera mig som ”min fru” tänkte jag: ”Gud, det är ju jag!”

Rakels första roll på scenen kom förresten då hon var ett år yngre än sin yngsta dotter, nämligen 8 år. Då tog hennes mamma, sångerskan Dorotea Wärmländer, med sig Rakel till Dramaten på en provspelning inför pjäsen Kalas i Lönneberga. Hon fick rollen och spelade mot bland andra Katarina Ewerlöf.

– Jag kommer ihåg att jag frågade Katarina vad hon jobbar med annars, då hon inte står på scenen och spelar teater. Katarina svarade att det var hennes yrke och då började jag förstå att man kunde jobba med skådespeleriet.

Rakel Wärmländer

Ålder: 42 år.
Familj: Gift med skådespelaren Lars Bringås, barnen Anita, 13, och Vivianne, 9.
Bor: Lägenhet i Stockholm och fritidshus i Dalarna.
Gör: Skådespelare.
Aktuell med: Dramaserien Limbo på Viaplay, som hon själv har skrivit tillsammans med Emma Broström och dessutom spelar huvudrollen i. Sjunde
säsongen av komediserien Sommaren med släkten på Kanal 5.


LÄS ÄVEN: Rolf Lassgård om skilsmässan: ”Det var läge att dra i handbromsen”


Scroll to Top