Niklas och Jenny Strömstedt om sin starka relation: ”Båda har hunnit göra misstag”

När Niklas Strömstedt räddade Jenny från fallande istappar smälte de för varandra. Båda har varit gifta tidigare men nu firar paret 15 år – och är överens om att de är sina respektive bästa secondhandfynd.

Jenny & Niklas Strömstedt

Ålder: 49 och 63 år.
Familj: Jenny har tre barn från tidigare äktenskap, tvillingarna Kitty och Mika, 20, samt Vanna, 17. Niklas har också tre barn från tidigare, Adam, 33, Simon, 30, och Maja, 23.
Bor: I en våning på Södermalm, Stockholm. Har även ett hus på Dalarö i Stockholms skärgård.
Aktuella med: Parets gemensamma program Tillsammans med Strömstedts på TV4. Jenny är även aktuell som programledare för Nyhetsmorgon på lördagar, medan Niklas och hans GES (Glenmark, Eriksson, Strömstedt) uppträder på Cirkus i Stockholm med showen Stanna världen en stund till 23 april. I höst turnerar de i hela Sverige.

Under våren är Jenny och Niklas Strömstedt aktuella med femte säsongen av sitt eget program Tillsammans med Strömstedts på TV4. Totalt har de besökt inte mindre än 34 kända par i deras hem sedan starten 2017.

– Jag är fortfarande lika fascinerad över hur många det ändå är som tackar ja. Oftast är det ju bara en av dem som är känd och van vid intervjuer, samtidigt som ämnet vi ska prata om är deras förhållande och dessutom i deras hem, säger Jenny.

I den nya säsongen hälsar de bland annat på hemma hos den nyligen avgångne statsministern Stefan Löfven och hans fru Ulla.

– För att vara ärlig trodde jag inte att de skulle ställa upp men det var väldigt intressant att få en inblick i deras liv – som ju ändrats fullständigt på sistone. Från Stefans vardag i rampljuset med mer eller mindre minutschema, en ständig medial bevakning och livvakter – till en lugn tillvaro i hemmet vid Höga kusten, säger Jenny.

Inför varje säsong är de med och väljer ut vilka par de vill gästa – och försöker ta sådana de inte känner för nära och som de är nyfikna på.

– Privat gillar vi att både arrangera och gå på middagar. Något som är kul är att vi efter inspelningarna har börjat umgås med vissa av paren, i alla fall de vi kände lite innan, berättar Niklas.

– Det brukar vara väldigt trevligt och så gott som varje gång känner jag att jag skulle vilja umgås mer med paret vi besökt, framhåller Jenny.

Att relationer både intresserar och engagerar många människor är något som de märkt av en hel del sedan deras program trädde in i tv-rutan.

Niklas och Jenny Strömstedt om sin starka relation: ”Båda har hunnit göra misstag”
Dominika Peczynski och Anders Borg är ett av kändisparen som gästat Strömstedts nyligen.
Foto: TV4

Mycket smågnabb

– Det händer ganska ofta att folk kommer fram i mataffären eller på stan och vill prata om programmet – även gubbar i min ålder eller äldre – och det är förstås väldigt roligt. Det kan låta så här: “Jag och Berit brukar kolla och efteråt har vi börjat babbla om sådant vi inte gjort på 30 år.” Programmet får folk att titta på sig själva och sina relationer och prata om vad de kan göra åt olika sorters problem, säger Niklas.

– Jag fick ett brev från en kvinna som skrev att hon och hennes man alltid tittade på TV4 Play för att kunna ta en paus mitt i programmet och prata. Väldigt kul och spännande om vi kan vara med och bidra till parterapi, säger Jenny.

Inspelningen av Tillsammans med Strömstedts har även utvecklat deras egen relation – trots att kommunikation alltid har varit en styrka för dem.

– Det gäller att hela tiden vara tydlig med vad man vill och förväntar sig av den andra och av förhållandet. En del äktenskap brister säkert på grund av för dålig kommunikation, menar Niklas.

– Jag är också övertygad om vikten av att fortsätta vara nyfiken på sin partner i allt från hur dagens möte på jobbet gick till vilka framtidsdrömmar man har, tillägger Jenny.

Att de själva har väldigt roligt tillsammans med mycket skämtande och smågnabb tar inte många minuter att upptäcka.

– Det där med att motsatserna dras till varandra kan säkert stämma till viss del. Men vi ser det ändå som en stor fördel att ha samma värderingar i grunden och att dela åtminstone några intressen. Så hellre mer lika än olika, tycker Jenny.

– Vi har samma humor och skrattar mycket ihop, samtidigt som vi kan prata om djupa och allvarliga ämnen också. Sådant är viktigt i ett förhållande, säger Niklas.

– Under pandemin blev det lite speciellt, då var det ingen större mening att fråga Niklas vad han har gjort i dag – för han hade ju suttit intill mig hemma och skrivit. Helt klart kunde både vi och barnen träffas mer än vanligt och det var förstås kul. Fast i längden tror jag att vi alla föredrar hur det brukar se ut. Man behöver komma i väg, träffa andra människor och få lite andra intryck, säger Jenny.

Niklas och Jenny Strömstedt om sin starka relation: ”Båda har hunnit göra misstag”
Steffo Törnquist och Jenny har länge varit ett radarpar i Nyhetsmorgon på TV4.
Foto: Jenny Strömstedts Instagram

Räddad av Niklas

Jenny och Niklas möttes första gången i början av 2007. Jenny skulle gå hem från jobbet och mitt i andra tankar missade hon en avspärrning på gatan.

– De stora istapparna på taken ovanför höll på att smälta men jag passerade skylten med texten “Varning för ras” utan att se den. Plötsligt kom någon springande, tog tag i min arm och sa att här bör man inte gå. När jag tittade upp såg jag att det var Niklas. Precis när han hade dragit undan mig föll en istapp ned på marken alldeles bredvid. Som tur var klarade vi oss båda undan, berättar hon.

De började prata med varandra, tog en fika en annan dag – och blev kära.

Först levde Niklas och Jenny som särbor i tre år, innan de blev sambor och sedan gifte sig den 16 juli 2011. Jenny bytte då efternamn från Östergren till Strömstedt.

Båda två har varit gifta en gång tidigare och har tre barn från tidigare förhållanden.

Att få ihop en bonusfamilj är inte alltid det lättaste.

Niklas bägge söner hade flyttat hemifrån, men hans dotter Maja och Jennys tre barn – tvillingarna Kitty och Mika och yngsta dottern Vanna – har bott varannan vecka hos dem under flera år. Nu är det bara Vanna som bor kvar hemma.

– För att ge bonusfamiljen en chans tror jag att det är viktigt att inte stressa fram något genom att ha för bråttom. Samtidigt ska man inte vara rädd för att släppa in varandra, säger Niklas.

– Alla bonusfamiljer börjar med de vuxnas beteenden. Man måste också visa respekt för sin partners relation med sina barn, det är inget man ska vara svartsjuk på, säger Jenny.

I en intervju för flera år sedan beskrev Niklas sin fru som sitt bästa secondhand-fynd. Något som gav en hel del kommentarer – både positiva och negativa.

– Men jag tyckte att det var väldigt roligt och säger det samma om honom, skrattar Jenny.

– Ja, begagnat är bäst. Då har båda hunnit öva på andra och göra misstag innan, ler Niklas.

Niklas och Jenny Strömstedt om sin starka relation: ”Båda har hunnit göra misstag”
Jenny ute i vimlet med sin egen dotter Mika, till vänster, och Niklas dotter Maja till höger.

Gillar överraskningar

När det gäller det faktum att han är 14 år äldre än sin fru sa Niklas nyligen i en intervju att han ibland tänker på det. När Niklas exempelvis är 80 år är Jenny bara 66 år. “Hon kommer med andra ord få ta hand om mig senare.”

I år fyller Niklas 64 medan Jenny firar sin 50-årsdag.

– Jag har ingen åldersnoja eller kris på något sätt, säger Jenny. Snarare är det så – även om det låter lite klyschigt – att jag verkligen uppskattar förmånen att få bli äldre. Något som kommit ännu närmare under pandemin, då ju många personer i olika åldrar gått bort.

Vad det blir för firande under högtidsdagen den 2 augusti, vet de inte ännu. Eller vill i alla fall inte säga något om. Kanske har Niklas någon överraskning på gång?

– Jag älskar överraskningar och har inga problem att släppa kontrollen, säger Jenny. Det är också väldigt tacksamt att hitta på något med mig, för jag är en mycket lättroad person.

Niklas och Jenny Strömstedt om sin starka relation: ”Båda har hunnit göra misstag”
Jenny tycker att Niklas är den som är mest romantisk i förhållandet.

Vem av er …

… har bäst koll när släkt och vänner fyller år?

Jenny: – Niklas, helt klart.

Niklas: – Ja, Jenny brukar till och med glömma vår bröllopsdag. Då får jag ge lite pikar och undra om hon vet vilket datum det är. Då svarar hon kanske den 16 juli, men inte mer, haha.

Jenny: – Ibland får jag för mig att bröllops­dagen är den 17 juli. Men jag tycker det är ­viktigare att uppskatta varandra varje dag och är i alla fall bra på att ordna med roliga kalas.

… somnar oftast framför tv:n?

Niklas: – Jenny. Hon gjorde det senast igår …

Jenny: – Haha, det var ju för att jag hade gått upp så tidigt. I vanliga fall brukar jag gå och lägga mig när jag blir trött. Måste vi välja så säger jag nog nästan Niklas i så fall.

… har kortast stubin?

Niklas: – Jag skulle säga att vi båda är ganska jämna i humöret. Och ingen är sur på morgonen, sådant blir jobbigt i längden. Klart att vi kan ryka ihop någon gång men det brukar gå över fort. Ingen av oss vill somna osams.

Jenny: – Ja, så är det. Vi är för gamla för att orka hålla på och bråka en massa.

… är mest romantisk?

Jenny: – Det är nog Niklas. Han är ju ändå smörsångare sedan 35 år tillbaka.

Niklas: – Tackar för den, det är ju faktiskt till och med 45 år … Sedan beror det ju på vad man menar, att vara romantisk är ju inte bara att köpa vitt vin och räkor. Men båda är bra på att göra små saker för varandra i vardagen och att visa vad den andra betyder.

… är sämst förlorare i sällskapsspel?

Niklas: – Där är det inget snack, Jenny.

Jenny: – Jag ser mig inte själv som någon ­vinnarskalle, ändå måste jag försöka bita ihop då jag får stryk i något spel. Får erkänna att jag blir ganska sur.

Niklas: – Vi gillar båda att tävla men när vi ­deltog i På spåret blev det för nervöst. Man kunde vakna kallsvettig på natten över något vi hade svarat fel på.

Jenny: – För att vara ärlig är jag något av en ­besserwisser också.

Niklas: – Ja, det är sådana där egenskaper man inte märker först eller inte vill se, utan som kommer fram mer efter ett tag i förhållandet.

… håller på mest med sin mobiltelefon?

Niklas: – Där är vi nog lika illa bägge två.

Jenny: – Ja, vi skulle behöva ha någon form av detox-behandling eller liknande så att man vänjer sig av lite.

Scroll to Top