Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses

Hon reser mellan operahusen världen runt – med man och döttrar kvar hemma i Sverige. Operasångerskan Malena Ernman har ständigt dåligt samvete för familjen. Att hon nu i höst får jobba på hemmaplan betyder mycket.

Personligt

NAMN: Sara Magdalena Ernman.

ÅLDER: 43 år.

BOR: Stockholm

FAMILJ: Maken Svante Thunberg, 45, samt döttrarna Greta, 11, och Beata, 8 år.

AKTUELL: Operan Xerxes som hade premiär på Artipelag, Värmdö, den 12/9.

Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses

– Det känns fantastiskt att få jobba hemma i Sverige, säger Malena Ernman, som i höst ska ta operascenen till havsbandet på Värmdö.

Solen skiner och vågorna guppar lätt i vinden. Malena Ernman, iklädd turkos långklänning, beklagar att hon är några minuter sen när vi träffar henne vid konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm. Det är här hon under hösten kommer att göra huvudrollen i Händels opera Xerxes.

– Det känns fantastiskt att få jobba hemma i Sverige, säger Malena leende när vi satt oss ner i en avskild paviljong med utsikt över havet.

 Vanligtvis gör Malena drygt två produktioner per år utomlands och förklarar att det är ångestfyllt att resa ifrån familjen som består av döttrarna Greta, Beata och maken Svante Thunberg.

– Självklart har jag dåligt samvete, fortsätter Malena med ett litet allvarligare tonfall och lutar sig tillbaka på stolen.

Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses Men hon skrattar när hon i nästa mening berättar att familjen för snart ett och ett halvt år sedan skaffade hunden Moses, som en sorts stand-in för Malena.

– Barnen var ledsna och vi tänkte att det vore skönt att ha något hemma som ett litet substitut för mig. Jag kommer aldrig att glömma hur de såg ut när de fick veta att de skulle få en hund!

 Malena ler vid minnet och berättar sedan att Svante är den som sköter markservicen i hemmet när Malena är ute på sina olika uppdrag. När paret träffades för 13 år sedan blev Malena gravid snabbare än hon räknat med och Svante, som då jobbade som skådespelare, gav upp sin karriär för att Malena skulle kunna fortsätta sin.

– Han sålde sin gamla Porsche och följde med mig till England samtidigt som magen växte, berättar Malena leende.

 

Utmattande liv

De hade dock bara känt varandra i drygt tre månader och Malena, fortfarande med ett leende på läpparna, lägger till att hon vid något tillfälle snuddade vid tanken ”Tänk om han är en psykopat!”.

– Men jag hade träffat hans mamma och hon är underbar, fortsätter hon skrattande. Så jag tänkte att han inte kunde vara helt hopplös. Och det blev ju bra. Svante är en fantastisk pappa.

 Malena använder ordet fantastisk även när hon beskriver den första tiden av förhållandet.

– Vi blev kära på en gång, men det var så skört och jag var lite i chock i början över att bli gravid så snabbt. Men vi tvekade aldrig, det var aldrig tal om att vi skulle vänta några år. Vi tutade och körde.

Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses Greta föddes – och några år senare kom hennes lillasyster. Samtidigt kuskade den lilla familjen runt i världen, oftast varade Malenas jobb på de olika operascenerna ett par månader åt gången innan det bar iväg till nästa ställe.

– Det var spännande. Vi blev väldigt nära varandra som familj, konstaterar Malena.

 I nästa mening förklarar hon dock att det även var ett utmattande liv och allt annat än glamouröst. Hon minns premiärer som hon beskriver som hemska – då hon ammade i pausen.

– Jag ångrar inte de första åren och när man frilansar går det inte att vara hemma, säger hon. Men jag var ganska trött.

 Utan Svante som hemmapappa hade det dock inte fungerat att resa runt så som familjen gjorde. Men hade Malena själv kunnat göra samma sak, ge upp sin karriär? Hon funderar lite och säger att det är en bra fråga, som hon tänkt mycket på – skulle hon själv ha kunnat göra det Svante gjorde? Men nej.

 

Brinner för yrket

– Jag brinner för mitt yrke. Och Svante tycker att det är kul att resa, han är besatt av geografi. Hade han däremot inte tyckt att det var kul så hade det inte gått.

 Malena ler lite när hon lägger till:

– Många har frågat Svante om han inte ångrat att han gav upp sin karriär, ”Är du inte bitter?”. Men han har svarat ”nej” och jag vet att det är sant. Fast nu är det hans tur att få jobba.

 Utöver att Svante fortfarande är hemmapappa de månader när Malena är på resande fot är han numera även hennes manager och medproducent.

– Det fungerar väldigt bra, säger Malena. Förutom att vi kanske tar med oss jobbet hem ibland.

 Malena tar en bulle från fatet som står på bordet framför oss. Redan vid anblicken av de gigantiska bakverken har hon förklarat att hon är en gottegris, och säger sedan att hon och Svante har samma värderingar, de sätter alltid familjen först, är båda kontrollmänniskor – på gott och ont – och har samma slags humor.

– Och vi respekterar varandra. Det måste man göra. Men självklart bråkar vi ibland – jag tror att det kan vara bra för att rensa luften. Vi bråkar för att lösa saker.

 Malena funderar lite och lägger sedan till:

– Men det är viktigt att kunna bråka på ett bra sätt. Och efter 13 år lär man sig. Man lär sig att inte bråka innan man lägger sig och man lär sig att inte bråka med mig när jag just stigit upp.

Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses Skrattande förklarar hon i nästa andetag att både hon och Svante är väldigt dramatiska, det brukar flyga en hel del porslin. Hon säger sedan att familjen – som hemma vid matbordet brukar roa sig med att leka charader och härma olika grannar och släktingar – i övrigt lever ett, som Malena själv uttrycker det, väldigt normalt liv.

– Vi går aldrig på premiärer och är ganska tråkiga och oglamourösa.

 Men kvällen innan vi ses har Malena varit på Gröna Lund med döttrarna för att se Alcazar. Hon säger med ett snett leende att döttrarna gärna ville gå på konserten – så länge de slapp visa sig med mamma.

– Jag är den töntiga mamman som får bära omkring på väskorna. Jag kommer nog alltid att vara det.

 

Smickrande pris

Tillbakalutad på stolen konstaterar hon kort därefter att hon annars är en ganska vanlig mamma. Rolig ibland, bestämd ibland och med lite dåligt samvete – men ändå en mamma som jämt har satt barnen först. Själv har Malena vuxit upp med föräldrar som alltid varit måna om att stötta och hjälpa andra människor.

– Mina föräldrar har alltid tagit hand om de svaga i samhället. I Sandviken, där jag är uppvuxen, finns mycket flyktingar och mamma som tidigare arbetade som diakon har via kyrkan hjälpt dem. Många har även firat jul och midsommar med oss.

 Malena tystnar lite och lägger sedan till:

– Det var så under hela min uppväxt och jag har aldrig reflekterat över att det skulle vara konstigt eller ovanligt. Det har alltid funnits med mig.

 Hon ler och utbrister:

– Mina föräldrar är fantastiska! Nu hjälper de en syrisk familj som de betalar hyra åt och pappa lär dem köra bil.

 Malena själv har flera gånger öppet tagit ställning mot rasism – ”Man bör tänka sig för två gånger innan man röstar på ett rasistiskt parti, för mig är det naturligt att hjälpa andra” – och på väg ner mot vattnet för att fota möter vi en kvinna som gratulerar Malena till utmärkelsen hon tidigare i sommar fick ta emot i Sandviken. Tillsammans med sin mamma Eva fick Malena Mångfaldspriset 2014.

– Det var jättesmickrande och roligt att få, men mest för mammas skull, säger Malena. Det är hennes pris.

 Hemma pratar Malena och Svante dagligen med döttrarna om att alla människor är lika mycket värda, vad de än har för bakgrund.

– Vi har visat barnen hur tiggarna bor under broarna hemma på Kungsholmen och förklarat varför vi måste försöka hjälpa dem på alla sätt som går. Och vi pratar mycket om att jordens alla tillgångar tillhör alla människor – och att vi som lever i den rika delen av världen därför måste börja dela med oss.

Malena Ernman: När jag är bortrest får barnen gosa med Moses

Malena och Svante med barnen Greta och Beata.

Annons
Scroll to Top