• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår hund tappar päls, och glansen är borta.

  Jag har en snart 5 år gammal blandrastik, springerspaniel och labrador. I snart två månader har hon tappat stora mängder päls, men är för övrigt frisk. Var hos en veterinär för vaccination och bad honom kolla på pälsen, själv tycker jag att den har tappat glans och verkar torrare. Men han sa bara att B-vitaminer och majsolja skulle verka. Saken är den att vi alltid haft foder som veterinärer rekommenderar samt att två gånger i månaden får hon en rå äggula och olivolja.

  Min fråga är om kan det vara fel på sköldkörteln eller är det det tråkiga vädret, eller har vi haft samma foder för länge? Givetvis får hon även våra matrester.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Vädret och fodret är nog mindre troliga orsaker.

  Ibland genomgår hundar en normal period med kraftig pälsfällning, varefter en ny, fin päls växer ut.

  Naturligtvis kan även hormonella störningar i sköldkörtel eller äggstockar, infektioner eller andra allmänsjukdomar ligga bakom. Eftersom hon är pigg och frisk i övrigt tycker jag du kan avvakta. Borsta ur all gammal död päls och ge gärna de tillskott din veterinär nämnde. Skulle hud och päls inte bli bättre inom ytterligare en månad, eller om hon inte mår bra, beställer du tid för en genomgång av håravfallet.

  Päls- och hudproblem hos hund är ofta komplexa. Att snabbkolla i samband med en vaccination ger oftast bara en uppfattning om hur man skall arbeta vidare.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!