Det finns vissa saker som inte bör diskas i diskmaskin utan mår bättre av att diskas för hand. Ibland kan du till och med riskera att både förstöra och korta livstiden på köksprylarna. Här listar vi 7 saker du aldrig ska diska i diskmaskinen.
1. Köksredskap i trä
Köksredskap i trä ska inte läggas in i diskmaskinen. Anledningen? Träet kan svälla och vrida sig, vilket ofta leder till sprickbildning. I sprickorna kan det samlas bakterier från maten.
2. Köksknivar
Om du diskar köksknivarna i diskmaskinen kommer de att bli slöare snabbare. Saltet i diskmaskinsmedlet har en slipande effekt på eggen. Det bästa är därför att diska köksknivarna för hand.
3. Kristallglas
Glas eller tallrikar i kristall ska inte diskas i maskin – det gör att de tappar glans!
4. Gjutjärnspannor
En stekpanna eller kastrull i gjutjärn ska inte diskas med diskmedel och bör därför inte heller diskas i maskin. Diska den för hand utan diskmedel för att undvika att förstöra pannans egen fettbeläggning.
5. Porslin med guldkant eller dekor
Har du gammalt porslin kan det vara en god idé att undvika diskmaskinen. Gammalt fint porslin är nämligen inte framtaget för att tåla värmen från diskmaskinen, vilket gör att det kan spricka. Om porslinet dessutom har en kant av guld eller silver kan det försvinna efter många varv i diskmaskinen.
6. Non-stick-beläggning
Inte heller stekpannor med non-stick-beläggning bör du ställa in i diskmaskinen. Diskmedlet och den höga värmen i maskinen sliter på beläggningen vilket gör att det snabbare kan bildas sprickor som gör att giftiga ämnen i beläggningen frigörs.
7. Mässing och koppar
Mässing och koppas oxiderar vid kontakt med fukt vilket gör att ytan blir mattare och mörkare. Om du diskar dessa material i diskmaskinen kommer de snabbt bli fulare.
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem