• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sticka och virka mjuka filtar som ger värme!

  Var med i vår nya Sticka & Skicka-kampanj till hjälp för utsatta barn i Kongo. Använd dina restgarner och sticka eller virka en mjuk filt som värmer.

  Bild 1289694

  Virka enkla solfjädersfilten!

  Här är en filt att virka av några reanystan, av småbollar från vänner och bekanta, av ett par tröjor som har repats upp eller av vackra favoritgarner. Mjukt får det gärna vara – tänk på att det är en alldeles ny människa som ska lindas in i resultatet!

  Siv Florén i Uddevalla har återupplivat en gammal virkmönsteridé och förvandlat den till en enkel babyfilt som går snabbt att virka och kan bli ett utmärkt restgarnsprojekt för den som har mycket av samma garnkvalitet hemma. Den som vill virkar ränder med avslutade varv och bestämmer färgfälten i förväg, men det går lika bra att virka med restbollar tills de tar slut och byta färger där det behövs. Tänk bara på att garnerna ska vara av liknande kvalitet och tjocklek.

   Välj gärna en virknål som är ett halvt eller ett helt nummer grövre än vad som står på eventuella garnbanderoller, så blir filten lite lösare och mjukare i strukturen.

   Filten på bilden är virkad av ungefär 300 gram Järbo Lady och annat akrylgarn i samma kvalitet.

   Virka ganska lösa lm till den bredd som filten ska ha.

   Stick ner virknålen i 4:e m från nålen och virka 1 st.

  Om du vill kan du virka ett v med 1 st i varje lm.

   Annars kan du börja med solfjädersmönstret direkt: stick ner nålen i 4:e m efter st och virka 3 st i samma m, 1 lm, 3 st i samma m som förut, * stick ner nålen 4 m bort, 1 st, 3 lm, 1 st i samma m, stick ner nålen ytterligare 4 m bort, 3 st i samma m, 1 lm, ytterligare 3 st i samma m*, upprepa från * till * fram till lm-uppläggningens slut, virka 1 st i sista lm, virka 3 lm och vänd.

   Alla följande v: 1 st i kantst, 3 st, 1 lm och 3 st om varje lm-båge, 1 st, 3 lm och 1 st om varje ensam lm. Upprepa detta fram till kantst och virka 1 st i den. Virka 3 lm att vända med.

  Fortsätt tills filten är lagom stor.

  Avsluta eventuellt med ett stolpvarv och kanske med st eller fm runt hela filten. Fäst trådarna.

  Det går också bra att göra två eller flera kantstolpar på vardera sidan. Blir det ett par luftmaskor "över" efter första varvet, så sy fast dem i filtens kant när du fäster trådarna!

   

  Bild 1289695

   

  Sticka Tjocka filten

  Carina i Uddevalla har komponerat en tjock, mjuk babyfilt som man kan sticka med de garner man har hemma. "Restgarner är perfekt!" skriver hon.

  Filten på bilden är stickad med tre garner (ett med masktätheten 20 m = 10 cm på stickor 3½ samt två garner med masktätheten 30 m = 10 cm på stickor 3).

  Lägg upp 60 m på stickor nummer 7.

   Varv 1: rm. Lyft sista m med garnet framför arbetet.

  Varv 2: * 1 rm, 1 omsl *, upprepa från * till * fram till sista m, 1 omsl, lyft sista m med garnet framför arbetet.
  Varv 3: * 1 rm – släpp omsl*, upprepa från * till * varvet ut och lyft sista m med garnet framför arbetet.

  Upprepa v 1–3 tills filten mäter ungefär 80 centimeter. Maska av mycket löst!

   

  Många fler härliga beskrivningar till babyfiltar och babykläder hittar du i boken Garnglädje från Libris förlag!

   

  Bild 1289696

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!