Vågar jag äta jordgubbar?

Det talas så mycket om vad man inte får äta när man äter blodförtunnande medicin. Det står mest om Waran. Jag undrar vad man måste...

Det talas så mycket om vad man inte får äta när man äter blodförtunnande medicin. Det står mest om Waran. Jag undrar vad man måste tänka på om man äter Trombyl.

Jag är vegetarian, så det är inte så mycket kvar om man slopar det mesta grönt. Äter gärna honung och jordgubbar. Å andra sidan är jag mycket rädd att få en propp.

Tacksam för svar.

Ingrid

 

Doktor Lennart Skoog svarar

Du kan fortsätta äta precis som du brukar göra och njuta av både honung och jordgubbar! Det enda som man bör vara försiktig med när man äter Trombyl är alkohol. Det beror på att risken då ökar för att få blödningar i magsäcken.

Jag får många brevfrågor som rör vad man inte bör äta för kost tillsammans med olika blodförtunnande mediciner, särskilt Waran. Mitt viktigaste budskap till alla som äter blodförtunnande medicin, oavsett av vilken typ, är att äta en allsidig normalkost, gärna med mycket grönsaker av alla sorter någorlunda jämnt fördelat över veckan.

På så sätt får man en jämn nivå av det K-vitamin som inverkar hämmande på Waran-medicinens effekt och då ökar chansen för att vara välinställd i sin behandling. Om man till exempel under sommaren äter mycket jordgubbar som innehåller mer K-vitamin än man normalt får i sig, kan den som äter Waran behöva ta en extra blodprovskontroll så att den blodförtunnande effekten inte påverkas.

Scroll to Top