• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vill han att vi ska vara mer än bara vänner?

  Jag har varit vän med en man i fem år. Vårt umgänge började med sex men de sista tre åren har det mer och mer övergått till vänskap då vi till exempel ses på fika eller går på stan. Vi pratar i telefon varje dag en stund och kommunicerar även på nätet. Vi har fortfarande sex då och då.

  Jag tycker om honom och vill ha honom på alla sätt och vis men jag vågar inte berätta för honom hur jag känner. Det är så jobbigt att bara vara vänner nu. Kan det vara så att han har samma känslor för mig fast han inte törs säga det? Att han ringer varje dag, tyder inte det på att han vill något mer?

  Han har varit gift men blev lämnad av sin fru. Han blev väldigt sårad av det. Jag har också varit gift och var den som lämnade min man. Hur jag ska göra!
  Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:
  Du och din vän har umgåtts i fem år vilken är en lång tid. Intuitivt brukar man då känna av om motparten är intresserad av mer än vänskap. Du har säkert försökt att tolka olika tecken och signaler som mannen sänder ut men ändå inte blivit klar över hans känslor.

  Möjligheten finns att han går i samma funderingar som du och undrar över hur stort ditt intresse är. Men det kan också vara precis tvärtom, att han är nöjd med att ni är vänner och vill ha det så.

  Vänskap kan se väldigt olika ut och beror dels på personligheterna och dels på vilka vänskapsband och behov man har. Att han regelbundet ringer måste alltså inte vara ett tecken på att han älskar dig och vill inleda ett förhållande med dig. Däremot visar det att han uppskattar dig som person och att du fyller ett behov hos honom.

  Mannen har varit gift och blivit lämnad men jag har svårt att tänka mig att denna händelse spelar roll i hans känslor för dig. Att ni haft en vänskapsrelation i fem år bör väga tyngre eftersom han lärt känna dig grundligt. Visst kan man bli bränd när ett förhållande havererar men den processen tar de flesta sig igenom och klarar av att bejaka nya relationer.

  Ert förhållande började med sex men har alltmer övergått till vänskap även om ni fortfarande har sex ibland. När man inleder en relation kan den utvecklas på olika sätt. Ibland får känslorna fotfäste och utvecklas till kärlek och behov av närhet. Ett annat scenario är att man efter de första träffarna lägger ner hela projektet om varken känslor eller intresse infinner sig. Slutligen kan det bli som i ert fall att man fortsätter umgås eftersom man funkar bra tillsammans och har sex ibland eftersom det känns tryggt. En sådan relation kan vara knivig eftersom risken är stor att ena parten hyser varmare känslor än den andra.

  Det finns bara ett sätt för dig att få ett klart besked och det är att prata med din vän om hur du känner. Känns det jobbigt kan du börja med att fråga hur hans känslor ser ut och sedan spinna vidare. Visst finns det en risk att du blir besviken men å andra sidan tror jag att du behöver ett besked för att kunna gå vidare.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!