• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min son vill inte gå till skolan!

  Min son som är snart 11 år vill inte gå till skolan. Han vägrar ofta gå upp på morgonen. Han har missat mycket i skolan och måste kanske gå om en klass. Han säger att han inte bryr sig, för han tänker ändå inte gå dit. Vi har haft några dödsfall i familjen och i vår närhet som påverkat oss alla. Kan detta ha något med skolproblemet att göra, tror du?
  Han lägger sig sent, sitter uppe i ren trots för att han ska vara trött på morgonen och inte orka gå upp. Han kan vara sur en hel dag och inte prata med oss andra alls. Oftast springer han upp på sitt rum och smäller igen dörren.
   Jag vet inte vad vi ska göra. Han är normalt en rar och glad kille. Men de senaste månaderna har han betett sig så här. Han lyssnar inte på någon av oss. Det gör ont in i själen på mig.
  Blir socialen inblandad om man går till skolkurator eller liknande för att han skolvägrar? Vi har en lärare som kommer hem en gång i veckan när han är borta och har lite skola med honom här. Han vill ha hemskola, men alla kommuner tillåter inte det.
  Han är inte intresserad av att ha kompisar hemma eller själv vara hos kompisar. Många som var hans kompisar i skolan har flyttat, vilket är trist. Vad ska vi göra?
  Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:
  Jag förstår att de gör ont i själen att se din pojkes förändrade beteende och att du vill hjälpa honom att må bra. Jag tror inte att det här handlar om en pojke som är skoltrött och som därför skolvägrar. Jag tror att det finns ett helt annat problem och det är detta reella problem som ni måste hitta och sätta fokus på.
  Skolvägran kan mycket väl vara ett uttryck för frustration och ett sätt att ta kontroll över sig själv och det är inte alls säkert att din son själv vet och förstår vad som ligger bakom. Din sons reaktion är kraftfull och ett rop på hjälp som ska tas på allvar. Att ni haft flera dödsfall i familjen och bland närstående kan ha väckt starka känslor hos din son och kan bidra till hans förändrade beteende.
  Det känns viktigt att du och skolpersonalen har ett regelbundet samarbete. Jag tror inte att hemundervisning är en god lösning på sikt – dels eftersom det skulle vara en konstruerad lösning som skulle ha en isolerande påverkan på honom och dels för att jag tror det finns andra orsaker till hans beteende. Ju mer han missar i skolan desto större bli hans aversion mot att gå dit. Han är på väg att straffa ut sig själv och behöver de vuxnas hjälp för att normalisera situationen.
  Du ska absolut tala med skolkuratorn. Det är ingen utlösande faktor för socialtjänsten att bli inblandad. Däremot har ju alla barn skolplikt och om ett barn uteblir från skolan kan skolpersonalen slå larm till socialtjänsten. Likaså har skolpersonalen anmälningsplikt om de anser att ett barn inte mår bra i hemmet. Jag är lite förvånad över att skolkuratorn inte redan är inkopplad eftersom det här faller inom hennes område. Pojkens lärare bör tillsammans med dig och kuratorn arbeta ut en strategi kring skolgången och din sons välbefinnande. Vidare tror jag att både du och din son behöver prata med kuratorn för att komma fram till vad som kan ligga bakom hans beteende.
  Jag reagerar också över att pojken stannar uppe sent in på nätterna och här ska du använda dig av din föräldraauktoritet. Din son har inte fyllt 11 år än och kan inte se sitt eget bästa. Oavsett vad problemen handlar om så behöver han sin sömn. Kan det vara så att din son tillåts ta för stort ansvar för sig själv och får styra för mycket? Jag föreslår att du skapar fasta rutiner i hemmet och tar kontroll över dator, TV eller annat som pojken kan tänkas syssla med i stället för att gå till sängs. Konflikter kommer att uppstå och dessa måste du ta. Inbjud honom till samtal och var lyhörd. Låt honom få vara med och bestämma kring sänggående, skolgång och annat men inom rimliga gränser.
  Har han fritidsaktiviteter så prata gärna med hans ledare för att höra hur han fungera i dessa situationer och om de kan se en förändring hos honom. Fundera också över om det kan ha hänt någonting särskilt i hans relation till kompisar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!