Inget verkar hjälpa mot min bakercysta!

Hur behandlas bakercysta? Har haft den i knävecket i ett år. Doktorn har tappat ur vätska flera gånger och jag har fått kortisonsprutor, men inget...

Hur behandlas bakercysta? Har haft den i knävecket i ett år. Doktorn har tappat ur vätska flera gånger och jag har fått kortisonsprutor, men inget har hjälpt. Det gör mycket ont när jag går. Vad kan man göra för att det ska bli bra?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Din situation är förstås besvärlig och mitt råd till dig är att diskutera med din läkare om att få en remiss till ortopedspecialist som är van att behandla bakercystor. Där kan man ta ställning till om du behöver opereras för att bli kvitt ditt besvär.

Bakercystan du har fått är en vätskefylld blåsa som har förbindelse med själva knäleden. Det är särskilt patienter med ledförslitning (artros), meniskskador eller andra typer av ledinflammation, t ex rheumatism, som riskerar att drabbas. Det kan också förekomma hos barn, men då utan att det finns någon bakomliggande knäsjukdom.

Man tror att vätska, som man normalt har i knäleden för att minska belastningen och smörja leden, pumpas ut i bakercystan men inte kan sugas upp igen i tillräckligt hög hastighet samt att vätskan inte heller kan komma tillbaka till leden på grund av en ventilmekanism, dvs att vätskan kan bara transporteras åt ett håll.

Cystan sitter på en typisk plats mellan en sena på insidan av knäleden och vadmuskelns fäste. Cystan är fast men fritt rörlig i förhållande till huden. Det vanliga är att besvären är ganska lindriga eller inga alls och att den kan variera i storlek, speciellt om man rör sig mycket då den tillfälligtvis kan bli större.

Om man skulle ha otur och bakercystan går sönder, så uppstår en akut inflammation och området kring cystan och vaden blir kraftigt svullet med rodnad och smärta som kan påminna om en blodpropp.

För att veta att det är en bakercysta behövs en vanlig läkarundersökning men man brukar även göra ett ultraljud och ibland magnetkameraundersökning.

Man kan få tillfällig lindring av att tömma cystan och spruta in kortison och ibland kan den till och med försvinna med den behandlingen. Om man behandlar ledsjukdomen i knäleden som varit orsaken till att bakercystan uppkommit, så brukar den också försvinna. Annars kan det vara aktuellt att operera för att ta bort så mycket som möjligt av cystan och stänga igen hålet mellan leden och cystan. Man brukar sedan få ha gips ett par veckor. Prognosen är mycket god även om det finns en liten risk att cystan kan komma tillbaka.

Scroll to Top