• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad är det för vätska som kommer ur mina bröst?

  Jag är en mycket orolig tjej på 40 år. Jag gjorde min regelbundna kontroll av brösten och när jag klämde på ena bröstvårtan kom det ut en brunaktig vätska. Jag sökte på vårdcentralen och läkaren kände igenom mina bröst men kunde inte känna något ovanligt.

  Jag har fått en remiss till bröstmottagningen men ej varit där ännu. Nu när jag klämmer kommer det lite gulaktig vätska, ibland i båda brösten .Jag är jätterädd att detta ska vara något farligt.

  Sedan flera år har jag även varit väldigt öm i båda brösten, ca två veckor före mens. Kan det ha något samband?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det skrivs mycket om mammografi och bröstkontroller. Och ständigt blir vi kvinnor informerade om hur viktigt det är att vi själva undersöker våra bröst. Det är inte så konstigt, att man då kan bli ängslig och osäker om man observerar en knöl, en förhårdnad eller någon annan nytillkommen förändring. Självklart blev du också rejält orolig när du märkte att det kom vätska från dina bröstvårtor utan att det fanns något samband med graviditet eller amning.

  Både den ömhet som du känt under en tid och att det kommer sekret från bröstvårtorna är emellertid de flesta gånger helt ofarliga symptom. Vätskan kan se olika ut, allt ifrån vattenklar eller mjölkliknande till som hos dig gulaktig till gulgrön eller brun. Den kan också någon gång vara blodblandad. Anledningen kan variera. Ofta handlar det om en godartad och mycket vanlig åkomma i brösten som kallas fibroadenomatos. Detta tillstånd utvecklas under den senare hälften av vår fertila period (= den period under vilken vi har våra menstruationer och kan bli gravida).

  En typisk förändring vid fibroadenomatos är bröstcystor i skiftande antal och storlek vilka ibland kan tömma sig i mjölkkörtelgångarna och sedan vidare ut genom bröstvårtan. Vid gulbrun eller grönaktig vätska kanske det rör sig om en infektion i mjölkgångarna. Den enda behandling som då behövs kan vara en viss typ av antibiotika. Ytterligare en orsak till vätska från ett bröst kan vara mjölkgångspapillom som är små polypliknande bildningar i mjölkgångarna. Vid den typen av förändringar är sekretet ofta vattnigt och ibland också blodblandat - vilket ofta ökar kvinnans oro ännu mer. I de flesta fall är emellertid även papillomen godartade.

  Du handlade helt rätt när du tog kontakt med din vårdcentral. Alla nytillkomna förändringar i brösten bör kontrolleras. Och även om vätska från bröstvårtorna oftast är ofarligt, betyder det absolut inte att den här typen av symptom får nonchaleras. Någon gång kan det handla om en förändring av litet allvarligare slag och då kan snabb hjälp vara viktig. Det behövs i första hand en läkarundersökning, sedan ofta mammografi, eventuellt cellprov, ultraljudsundersökning och kanske röntgen av mjölkgångarna.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!