Varför somnar jag framför TV:n?

Jag undrar vad det kan bero på att jag alltid somnar framför TV:n? När jag satt mig somnar jag bums, även mitt på dagen. När...

Annons
Jag undrar vad det kan bero på att jag alltid somnar framför TV:n? När jag satt mig somnar jag bums, även mitt på dagen. När jag lägger mig på kvällen somnar jag nästan med detsamma och sover lugnt så det kan inte bero på sömnbrist. Är kvinna, 70 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

I vissa situationer, t.ex. i lugn och ro framför TV:n, är det helt naturligt att somna. Särskilt efter maten när blodet söker sig från hjärnan till magen, men också i största allmänhet när vi slappnar av och känner oss väl tillfreds är det lätt att slumra till. Ett litet barn vill ofta somna till samma gamla saga om och om igen, och på samma sätt kan en TV-signatur faktiskt fungera som “godnattsaga”. En upprepning av en invand ritual skapar trygghet. När jag håller lektion och dämpar ljuset för att visa bilder så brukar alltid några av mina läkarstudenter somna, och det är nog inte bara för att jag är enformig och sövande eller för att de varit på fest kvällen innan.

Vakenheten regleras i ett område i hjärnstammen under storhjärnan där det finns nervhormoner som gör oss sömniga. Rogivande medicin och sömntabletter fungerar genom direkt påverkan av detta nervcentrum.

Att du somnar framför TV:n är alltså inte tecken på någon sjukdom utan beror nog på att du är en lugn och harmonisk person som har lätt att slappna av, en egenskap som säkert många avundas dig. Men jag kan förstå att det är förargligt att missa TV-program som du gärna vill se. Kanske en kopp kaffe kan hjälpa till att hålla dig vaken?

Annons
Scroll to Top