Så får du och barnbarnen kul tillsammans – med videosamtal!

Med videosamtal kan man åtminstone se varandra om man inte kan träffas nu i Coronatider. Det finns mycket mer man kan hitta på med barnbarnen på distans än du tror. Här får du några tips på vad ni kan göra!

Barnen kan glatt visa sina teckningar, tappade tänder eller hur mycket de har växt, och det ger en helt annan känsla än att bara höra varandras röster. Att kunna se sina barn och barnbarn i videosamtal är en liten tröst om man inte kan träffas fysiskt.

Att baka tillsammans med barn är en rolig aktivitet som säkert många saknar. Men man kan fortfarande baka tillsammans, fast på distans! Ring ett videosamtal och ställ telefonen eller plattan på en plats i köket där man kan synas i telefonen, bestäm recept och så bakar ni samma kaka fast på olika håll.

En videofika kan också vara mysig. Bestäm en tid innan, ordna med kaffe och bullar och ring sedan upp. Luta telefonen mot någonting stadigt så ni kan titta på varandra under fikat.

Distanspromenader är också ett sätt att umgås på. Gå ut i skogen, parken eller i din trädgård och visa vart du går, fina saker du ser på vägen och prata om allt möjligt. Har du eller dina barn en hund är det roligt att inkludera den i videosamtalet! Även om man bor nära varandra kan det vara svårt att gå promenader tillsammans, särskilt för små barn är det svårt att komma ihåg att hålla avstånd och inte få kramas. Med äldre barn däremot kan en avståndspromenad gå bra!

Ni kan också pyssla tillsammans över video. Plocka fram papper och penna, en målarbok eller annat roligt pysselmaterial, se till så du syns för barnet i videosamtalet och pyssla på! Ni behöver inte prata hela tiden, huvudsaken är att ni gör något tillsammans. Medan ni pysslar kan ni visa varandra i videosamtalet vad ni gör. Varför inte göra lite tidigt julpyssel tillsammans?

Om ni har samma brädspel hemma, varför inte plocka fram det? Här gäller det att hålla koll på varandras pjäser och flytta dem samtidigt som man pratar. Men med lite övning och tålamod går det.

Så får du och barnbarnen kul tillsammans - med videosamtal!
Att lära ut hur man stickar är roligt och givande.

En annan rolig aktivitet man kan ha både med vuxna barn och äldre barnbarn är ett långvarigt pyssel – till exempel en så kallad knit along, där ni stickar eller virkar samma mönster och skickar bilder till varandra hur långt ni har kommit, eller stickar samtidigt som ni pratar i videosamtal. Det kan vara till exempel en tröja, en filt eller kanske grytlappar! Anpassa utmaningen efter hur mycket ditt barn eller barnbarn kan. Att sticka tillsammans kan vara ett bra sätt att lära barnet hantverket, och då kan ni även utbyta tips och ge varandra råd om någon fastnar. Det färdiga verket kommer bli ett minne för livet!

Kom igång med videosamtal

De här apparna är enkla att använda och låter dig skicka meddelanden, ringa och videosamtala med en eller flera personer.

– Whatsapp

– Facebook Messenger

– Viber

– Google Hangouts

– Skype

– FaceTime (för Apple-användare)

 Tänk på att den du ringer till också måste ha samma app, och att surfkostnad tillkommer om du inte är ansluten till wifi.

Scroll to Top