• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så slipper du myggen i sommar

  Surrande mygg kan förstöra vilken sommarkväll som helst. Här hittar du smarta knep för att bli kvitt dem.

  Så slipper du myggen i sommar

  Nya, mer effektiva myggmedel är på gång – eftersom forskarna efter över 60 års letande har avslöjat myggens luktreceptorer.
  – Upptäckten kan innebära ett genombrott, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.
  – Hittills har man fått testa möjliga myggmedel i blindo, men nu kan man ta fram ämnen som blockerar myggens luktsinne, som gör att de inte kan lukta sig till oss människor.
  Och alltså inte kan hitta oss.
  Forskarna har spårat tre sådana ämnen som är granskade och tillåtna för att användas i USA. Resultatet kan bli mer effektiva myggmedel än de som finns i dag.
  Men hur skyddar jag mig bäst i dag?
  – Klä dig i löst sittande, ljusa kläder. Täck dina fötter, där biter de först på grund av fötternas doft, säger myggexperten Jan Lundström.
  – Smörj in dig med myggmedel som innehåller ämnet DEET som man använt sen 1950-talet.
  I dag finns också en rad produkter som antingen skrämmer myggorna med dofter eller ljud de inte gillar – eller fångar in dem med ultraviolett ljus eller med dofter som imiterar en människas.


  Myggfritt på tomten

  De dyraste och mest effektiva är de gasoldrivna maskinerna man placerar på tomten. De kostar från 5 000 kronor och uppåt.
  – Med gasolmaskinerna kan man faktiskt bli fri från myggor och knott på sin tomt, säger Åsa Vidén som driver www.myggfri.se och är specialist på antimygg-produkter.
  – Beståndet blir mindre för varje sommar och kan utrotas efter några år.
  Myggmaskinen lockar till sig myggor med hjälp av gasol som omvandlas till koldioxid, vilket myggen uppfattar som en människas utandning. Maskinen sprider också doftämnet octanol som luktar människa. När myggorna surrar nära maskinen sugs de in av en fläkt med vakuumteknik. När de väl är fångade i nätet torkas eller dränks insekterna, beroende på modell.
  – Maskinen bör placeras i skugga, 40–70 centimeter ovanför marken och inte för nära altanen eller någon annan plats där man ofta vistas, förklarar Åsa Vidén.
  Myggfångare, myggskrämmare och myggmedel kan fungera på vanliga skogsmygg. Men mot så kallade översvämningsmygg – också kallade attackmyggor – är det svårt att försvara sig.

  Myggor i mängder

  Skogsmyggor surrar runt och söker, och landar som små helikoptrar för att suga blod. Översvämningsmyggor flyger rakt på sitt byte, som små stridsflygplan, och biter direkt.
  – Myggorna kläcks i enorma mängder efter översvämningar och har orsakat stora problem främst kring nedre Dalälven, berättar Jan Lundström som är bekämpningsledare för företaget Biologisk Myggkontroll.
  – Tänk dig ett riktigt myggtätt område med myrmark i Norrlands inland. Där kan man fånga 4 500 skogsmygg per fälla och natt. I en likadan fälla kan man fånga 77 000 översvämningsmygg på en natt vid nedre Dalälven.
  Problemen har varit så stora för folk och djur att samhället gripit in.
  – Vi bekämpar översvämningslarverna med ett biologiskt bekämpningsmedel som angriper larvernas matsmältningskanal, säger Jan Lundström.
  – Resultaten har varit mycket goda.
  Vad gör sommaren myggtät?
  – Snö som ligger kvar länge på marken plus plötslig värme gör marken extremt fuktig – vilket leder till att maximalt med mygglarver kläcks vid samma tidpunkt.
  – Sen kan man säga: Ju varmare sommar desto mer aggres-siva mygg, men kortlivade. Är vädret torrt och varmt dör de snabbt och vi kan ha myggfritt i slutet av juli .
  – En svalare sommar ger något mer passiva mygg, men mer långlivade. Gråmulet och regnigt – då kan de leva länge, ända in i slutet av augusti och september.
  Om man blickar framåt – får vi fler eller färre mygg i Sverige?
  – Enligt de prognoser som finns om klimatförändringarna kommer tyvärr översvämningsmyggorna att ha spridit sig i nästan hela Sverige år 2080, berättar myggexperten Jan Lundström.
  Aj då.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!