• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slipp oönskat sällskap i sängen

  Skaka och vädra kuddar och täcken regelbundet – och tvätta dem inte för ofta. Så här pysslar du om din sovplats på bästa sätt!

  Slipp oönskat sällskap i sängen
  Må bra i sängen med rena täcken, kuddar och madrasser. Vädra regelbundet och tvätta lagom för att undvika kvalster. Foto: Jan Bengtsson/Johnér

  Sover vi bättre blir vi både gladare och friskare.
  En riktigt bra säng är därför en god investering. Men för att få den där fräscha, positiva känslan när vi kryper ner mellan lakanen bör vi också sköta om våra kuddar och täcken, så att de håller sig mjuka och luftiga.
  Gunilla Jönsson, vd för Textil- och Läderlaboratoriet, tycker att vi oftare ska vädra, skaka och puffa kuddar och täcken – som man gjorde förr.
  – Då håller de sig fräscha och håller formen bättre.
  Hur ofta ska vi då tvätta dem?
  – Inte för ofta. Då slits de och försämras onödigt snabbt. Tvätta täcken ungefär en gång om året och kuddar en gång varje halvår – om det inte händer något oförutsett, tycker Gunilla Jönsson.
  – Sängkläderna skyddar bra mot smuts och damm.
  – En rimlig rytm är att byta påslakan och lakan var fjortonde dag och örngott varje vecka. Sen styrs givetvis ens tvättfrekvens av hur renlig man är, hur mycket man svettas och så vidare.

  Använd kuddskydd
  Under en natt utsöndrar en person ungefär 1,5 deciliter svett. En stor del av kroppens "avdunstning" går ut genom huvudet. Rester från hårprodukter kan också hamna på kudden.
  – Använd alltid ett kuddskydd under örngottet och tvätta skyddet ofta, säger Monik Nyrén, universitetsadjunkt i materiallära vid Textilhögskolan i Borås.
  – Tänk också på att använda sängkläder som både skyddar täcket och absorberar svett. Då behöver du inte tvätta själva täcket så ofta.
  – Låt gärna kuddar och täcken få en dag i solen och vinden då och då. De fräschas upp och du blir av med damm och lukt.

  Dun och syntet vanligast
  De vanligaste fyllningarna är dun – från and eller gås – eller syntetmaterial som består av fibrer.
  Gåsdun är mjukare och anses mer exklusivt än dun från and. De flesta täcken och kuddar innehåller också en viss andel fjäder. Ju större andel dun – och mindre andel fjäder – desto lättare, fluffigare och varmare täcke. Och dyrare. Mille Nottis lyxigaste duntäcke – med 90 % gåsdun – kostar 6 000 kronor. På Ikea hittar man ett duntäcke – med 15 % anddun och 85 % fjädrar – för 199 kronor.
  Detsamma gäller kuddar. Vill du ha en fastare – billigare – kudde ska du välja en med mer fjäder och mindre dun.
  Syntetkuddar stoppade med hålfiber är mjuka och luftiga – medan bollfiber ger lite spänstigare kuddar.
  – På den svenska marknaden är det väldigt jämt fördelat mellan dun och syntet, berättar Karin Brynell, säljledare på Ikea Sverige.
  – Det finns inget test för hur många tvättar ett duntäcke klarar. Men tvättar man det högst två gånger om året bör man kunna njuta av det i åtskilliga år.
  Man bör inte piska sina kuddar och täcken, berättar Gunilla Jönsson, Textil- och Läderlaboratoriet.
  – Då krossar man fibrer och fjädrar. Du ska inte heller dammsuga dem. Skaka och lufta i stället.
  Den tunnare bäddmadrassen kan man i vissa fall rymma i sin tvättmaskin. Annars kan man lämna in den på ett tvättställe som har större vattentvättmaskiner.
  – Madrasskydd och sängöverdrag kan man tvätta i sin maskin i 60 grader. Tvätta vid behov. Madrasskyddet bör man tvätta relativt ofta – ungefär varannan månad, tipsar Gunilla Jönsson.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!