• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varning för farliga julbelysningar

  Din julbelysning kan vara en dödsfälla. Rubriken är som tagen ur en kvällstidning – och helt sann.

  Farlig julbelysning
  Kolla julbelysningen noga – den kan vara livsfarlig. Foto: istockphoto

  En del tjuvstartar redan i november medan traditionalisterna väntar till första advent. Oavsett vad, gäller det att vara säker på att julljusstakarna och ljusslingorna är ofarliga.
  – Det är mer tur än otur att inte fler blir skadade eller dör, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket som ofta får höra om fall där det blir varmgång i kabeln, början till brand eller att någon får en fruktansvärt obehaglig stöt.

  Varje år kontrollerar Elsäkerhetsverket runt 400 produkter, varav cirka 30 procent får försäljningsförbud. Men de testade produkterna är bara en bråkdel av alla produkter som säljs i Sverige. Inför jul brukar dessutom affärsidkare, som i vanliga fall inte säljer elprodukter, ge sig in i elbranschen. En del av dem saknar egentlig kunskap om just elprodukter.
  – Handla i en affär där personalen vet vad de säljer och läs gärna bruksanvisningen innan du handlar, råder Martin Gustafsson.
  För att göra ett säkert köp gäller det att vara en aktiv konsument. Ställ frågor: Kräver belysningen jordad anslutning? Är elslingan utbyggbar? Hur mycket kan man i så fall koppla på en sådan förgrening?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!