Parabener – Ifrågasatt ämne i hudkrämer

"Fri från parabener" är en säljande slogan inom skönhetsindustrin. Men hur farligt är egentligen det omstridda konserveringsmedlet?

Fakta parabener

Parabener är en grupp ämnen som används som konserveringsmedel. Kemiskt liknar de benzoesyra som finns naturligt i lingon. Framför allt används parabener i kosmetika för att konservera hudkrämer och andra fettinnehållande produkter.
Säkra parabener: Methylparaben, Ethylparaben
Osäkra: Propylparaben, Butylparaben
Fakta: Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket

Mineralolja tillverkas av renad råolja. Billig och hållbar men innehåller ingen näring utan fungerar i stället som en skyddande film. Enligt Läkemedelsverket finns det inga studier som visar att mineralolja skulle vara farlig för hälsan.
Andra namn för mineralolja: Vaselin, Paraffin, Paraffinum liquidum.

Parabener är ett ifrågasatt ämne som finns överallt i vår vardag; i livsmedel, läkemedel och inte minst smink och hudvårdsprodukter. Eller snarare har funnits, eftersom allt fler företag inom skönhetsindustrin valt att ta bort parabener och ersätta dem med andra konserveringsmedel.

Diskussionerna om farorna med parabener började i slutet av 90-talet. Orsaken är bland annat larm om att parabener kan skada pojkars och mäns fertilitet.

Förespråkarna för parabener poängterar fördelarna: Parabener hämmar tillväxten av bakterier, jästsvampar och mögel och de orsakar inte allergier som andra konserveringsmedel gör. På ja-sidan står Kemisk-tekniska Leverantörsförbundet som har till uppgift att främja sin egen bransch.

Vissa har fördelar
Svenska Naturskyddsföreningen är mer tveksam.
– Några verkligt “bra” konserveringsmedel finns egentligen inte. Vissa parabener har den fördelen att de är mindre problematiska ur ett miljöper-s­pektiv än andra typer av konserveringsmedel, samt att de inte orsakar allergier vilket är en egenskap många andra konserveringsmedel har.

– Nackdelen med parabener är att de visat sig, i varierande utsträckning, vara hormonstörande, säger David Gunnarsson, produktansvarig på Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.
På Läkemedelsverket hänvisar man till en expertgrupp inom EU som menar att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, är säkra att använda i kosmetik och hygienprodukter men att det finns osäkerhet kring propylparaben och butylparaben.

Förbud i Danmark
Danmark har infört förbud mot just propyl- och butylparabener i produkter som vänder sig till barn upp till tre år.
Apotekaren Marie Lodén är docent i experimentell derma­tologi (läran om huden och dess sjukdomar) och arbetar i egen regi på företaget Eviderm. Hon tror att forskningen på sikt kommer att tala för parabener.

– Det har varit mycket hallå kring parabener men det finns ingen trovärdig information som visar att parabener skulle kunna ha några som helst risker när man använder dem i hudprodukter. Parabenerna är inte tillräckligt farliga och huden är alldeles för ogenomsläpplig. Jag anser inte att man kan få in så stora mängder i kroppen som skulle krävas för att de ska få någon negativ effekt.

Men varför har då många företag slutat med parabener i sina hudvårdsprodukter?
– Det blir som en spiral. Ofta börjar det en debatt när konsumentorganisationer eller media uppmärksammar någon spektakulär forskare. Då växer efterfrågan på alternativa produkter, i det här fallet parabenfria hudvårdsprodukter. Mindre företag är ofta snabba med att haka på. Till slut blir de större företagen tvungna att följa trenden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top