• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välj rätt ägg

  Ägg är både gott och nyttigt. Lär dig tyda märkningen på äggen, så vet du att du väljer ägg från höns som har det bra.

  Välj rätt ägg
  Ekologiska ägg kommer från hönor som får ekologiskt foder, gott om utrymme och kan röra sig ute. De ekologiska äggen är nyttigast och innehåller mer vitaminer än andra. Foto: Johnér

  Ägg är nyttig mat. De innehåller högvärdigt protein och många viktiga vitaminer och mineralämnen. Allra nyttigast är ekologiska ägg. De innehåller något mer av vitaminerna A, B 12, D och E och av fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, selen, zink och omega-3.
  På 1960-talet började man betrakta hönorna mer som maskiner än levande varelser. Äggproduktionen industrialiserades med trånga burar staplade på varandra och villkor som inte tog hänsyn till hönsens behov.
  Nu ser det ut som det håller på att vända. De värsta burarna är förbjudna och borta och på allt fler förpackningar står det "ekologiska" eller "frigående".  Det är de äggen vi ska välja. Men titta inte bara på förpackningen, öppna den och kontrollera att koderna som är stämplade på äggen stämmer med vad som står på förpackningen.
  Den första siffran ska vara en nolla om det är ett ekologiskt ägg och en etta eller tvåa om det är ägg från höns som är frigående. Skillnaden mellan ettan och tvåan är att hönsen i det första fallet har möjlighet att gå ut också. Det är en ny produktionsform som Svenska Lantägg har börjat med i södra Sverige. Det är än så länge bara tre procent av äggen som märks med en etta, frigående utomhus. 
  Det är betydligt vanligare (52 procent) att det bara står "frigående" på förpackningen och en tvåa i koden på äggen. Stallarna ser då likadana ut och fodret är detsamma, men hönsen kan inte gå ut.

  11 procent av äggen produceras ekologiskt. Förutom att fodret naturligtvis är ekologiskt, så har hönorna lite mer utrymme i stallarna och utomhus. Kravmärket på förpackningen visar att äggen är ekologiska och uppfyller strängare krav på djurskydd och foder. Det kontrolleras av oberoende certifieringsföretag med både anmälda och oanmälda kontroller minst en gång om året.
  En tredjedel av äggen, 34 procent, kommer från burhöns. 8–10 hönor i varje bur är vanligt, och varje höna har ett utrymme motsvarande ungefär ett A4-papper att röra sig på. Burarna måste ha sittpinne, värprede och ströbad.

  Av Ia Röhl

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!