Test av tights

Dyra tights varken håller bättre eller blir mindre noppiga än billiga. Det visar Icakurirens test av tjocka strumpbyxor.Läs hela testet av tights här

Litet strumplexikon från B till T

  • Bomullsgren gör strump­byxorna bekvämare att ha på sig. Trots namnet är bomullen ofta blandad med andra material.
  • Comfort top betyder att strumpbyxans trosa har en bred och bekvämare resår som gör att risken för fula märken efter midje­resåren minskar.
  • Control top är en trosdel med kraftig elasticitet som håller in magen och rumpan för slankare figur.
  • Denier är ett mått på hur tunn strumpan är och förkortas “den”. Ju tunnare garnet är, desto lägre denier. Vanligast är att strumpbyxor har 20 den.
  • Elastan är en fiber med gummibandsliknande egenskaper som kan sträckas ut tre till sju gånger sin vanliga längd och används tillsammans med ett annat garn. Ett annat namn för fibern är Spandex.
  • Förstärkning innebär att delar av strumpan har förstärks, oftast tå och hälar.
  • Hipsters kallas den modell där byxan är så lågt skuren att den slutar vid höften.
  • Kalasbyxor var det ursprungliga svenska namnet för strumpbyxor för små flickor. En teori om namnet är att en importör läste det amerikanska ordet för strumpbyxor, panty hose, fel och trodde att det stod party hose; alltså fest- eller kalasbyxor.
  • Lycra är ett inregistrerat varumärke för elastan.
  • Microfiber är extra tunna fibrer som ger ett mjukt material.
  • Opaque är ett mått på hur genomskinlig strumpan är.
  • Polyamid är ett annat namn för nylon.
  • Tights är ursprungligen det engelska ordet för strumpbyxor.

Liten strumpxyxhistoria

1560 Blev den engelska drottning Elisabeth världens första ägare till ett par silkesstrumpor.
1589 uppfann den engelska pastorn William Lee stickmaskinen.
1767 utvecklade en annan engelsman, Samuel Wise, en rundstickningsmaskin så att man kunde sticka strumpor utan söm.
1920-talet använde kvinnor strumpor av konstsiden eller konstsilke.
1935 uppfann den amerikanske kemisten Wallace Carother vid företaget DuPont nylonet.
1956 tillverkades de första strumpbyxorna.
1965 presenterade företaget Glen Raven Mills en strumpbyxa utan sömmar.
1967 satt ett par strumpbyxor av nylon på var kvinnas ben även i Sverige. Anledning: de korta och minimala kjolarna som gjorde att strumpebanden syntes om man bar vanliga nylonstrumpor.

Test av tights
Test av tights

Tights, lite tjockare strumpbyxor, har blivit populärt att ha till kjol och de går inte lika lätt sönder som tunna av nylon. Men i stället blir de noppiga och fula av skor och stövlar. Blir det hål på dem är det oftast i foten – av just skorna.
Icakuriren har testat tio par svarta tights av bomull, ull och konstmaterial som kostar från 80 till 269 kronor.

Resultatet visar att de dyra tightsen varken håller bättre eller noppar sig mindre än många av de billigare märkena.
Bäst i vårt test är strumpbyxorna i bomull/microfiber från Åhléns för 149 kronor. De håller bra och noppar sig inte i första taget. Dessutom har de bra passform.
Klart sämst i test är Twilfits mjuka strumpbyxa i materialet modal som både noppar sig rejält mycket och har dålig hållbarhet.

Det är svårt att veta om tightsen kommer att hålla eller om de kommer att få hål redan efter några gångers användning. Någon hjälp av priset får man inte. Vad ska man då titta på? Material kan ge en viss hjälp. Det som är mest hållbart är olika syntetmaterial, som nylon.
Ull och akryl, liksom bomull av sämre kvalitet noppar sig lättare än andra material, men noppor är enbart en fråga om utseendet och påverkar inte hur bra den håller.
Hållbarhet beror i stället också på passformen. En strumpa som korvar sig är lätt att fastna i. Å andra sidan, om strumpbyxorna är för små i storleken kan de spricka i sömmarna. En lagom storlek och bra passform är A och O för hållbarheten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top