Test av mattermos

Termosens bästa tid är nu. En bra termos håller mat och dryck varm även under långa vinterutflykter. Icakuriren har testat nio mattermosar.Läs hela testet av mattermosar här

Så här testade vi:

  • Termosarna värmdes upp med ca 50-gradigt kranvatten innan de fylldes med 97-gradigt vatten. Locken skruvades på direkt och de förvarades i rumstemperatur. Vattnets temperatur mättes efter fyra respektive åtta timmar.
  • Tätheten hos termosarna har testats genom att vi lät dem ligga fyllda med vatten över natten.
  • För att testa deras stöttålighet fick de falla ner från en bänk på golvet fem gånger från 86 cm höjd.
  • Vi har även bedömt deras hanterbarhet, funktion och volym. 

Tillverkare/importörer

Asaklitt, Clas Ohlson 0247-444 44

Big Lunch, Udda trading AB 08-594 110 30

Cook&eat, Ica , Ica Kundkontakt 020-83 33 33

Cosmos, Sagaform, 033-23 38 00

Everest Stadium 011-24 30 00

Globe, Jula 0511-246 50

Primus 08- 564 842 30

Tiger, NK Glas, porslin och kök 08-762 88 48

Vildmark, Åhléns 08 – 402 80 00

En varm kött- eller grönsakssoppa eller några varmkorvar i sitt spad är utmärkt mat att ha med sig i termosen när man ska på utflykt.

Icakuriren har testat nio mattermosar för vinterns utfärder. De kostar från knappt 150 upp till nästan 500 kronor. Sju av dem går också utmärkt att använda till dryck och är bra att hälla ur. Det är bara den största termosen, Big Lunch, som har tre plastburkar i sig och den mönstrade från Sagaform som på grund av sin form är mer lämpliga för dryck.

Vid närmare granskning visar det sig att tre av termosarna är identiska; Asaklint, Cook& Eat och Vildmark. Men priset skiljer dem åt. Står det Vildmark på den kostar den 80 kronor mer än om det står Asaklint.

För att motsvara både kortare och längre utflykter fyllde vi termosarna med kokande vatten och mätte temperaturen efter fyra respektive åtta timmar.

Klart bäst håller Primus värmen, den är en rejäl och stöttålig termos som också är lätt att skruva upp och har ett bra handtag.

Men vilken temperatur bör maten hålla i en termos? Den bör inte understiga 60°C för att det inte ska ske någon tillväxt av bakterier. Den temperaturen klarar varken Sagaform eller Big Lunch att hålla den testade tiden

65°C är en bra dricktemperatur. Det innebär att drycken vid serveringen kommer att vara runt 75°C eftersom man räknar med att temperaturen sjunker runt tio grader när man häller upp den. Den temperaturen klarar inte heller Globe från Jula att hålla i mer än fyra timmar när den är full.

Men det finns mer att säga om Julas Globe. Det bildas ett vakuum i termosen när den är fylld som gör att det antingen är svårt, närmast omöjligt att skruva upp locket utan specialredskap. Eller så skruvar locket upp sig självt efter en stund av trycket i flaskan så att den börjar läcka, trots den yttre skruvmuggen.

Eftersom mattermosarna är klumpiga på grund av sin form och storlek underlättar ett bra handtag serveringen av dryck och soppa. Det har sex av dem, därtill går de att fällas in.

Vi har också testat hur bra termosarna håller om de tappas i marken och lät dem falla ner i golvet från en bänk fem gånger. Och visst blev de flesta något buckliga av behandlingen, men inte så att de inte längre håller värmen. Testets enda termos av plast från Sagaform klarade också överraskande provet utan en skråma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top