Vanliga elprylar är en brandfara

Vi lär dig vilka fällorna är hemma och hur du skyddar dig mot brand.

Listan med antal bränder per apparat

1. SPIS 1284
2. LYSRÖR 156
3. TORKTUMLARE 101
4. TVÄTTMASKIN 96
5. TV 87
6. KYL/FRYS 83
7. BASTUAGGREGAT 73
8. GLÖDLAMPA 55
9. TRANSFORMATOR 50
till exempel mobilladdare
10. DISKMASKIN 29
11. DATOR 26
12. KAFFEBRYGGARE 19
13. STEREO/video/dvd 12
14. TORKSKÅP 8
15. STRYKJÄRN

Vi knäpper på och av elektriska apparater hela dagen och tar för givet att de ska fungera. Men el är en kraft – och om den släpps lös kan den vara förödande.

Varje år orsakas 3 500 bränder av elektricitet. De flesta kan knytas till elektriska apparater. Men oftast är det inte spisen, strykjärnet eller lampan det är fel på, utan vårt sätt att hantera dem. Vi glömmer plattan på eller sätter på bastun fastän där hänger en handduk på tork.

– Man kommer långt med ordning och reda, säger Anders Fernholm på Svenska Brandskyddsföreningens elektriska nämnd. Ta ut ludd ur torktumlaren, låt inte en kal glödlampa i garderoben ligga emot textil och ha koll på transformatorerna.

– En brand orsakades av att en sjal hamnade under en soffa, på transformatorn till en halogenlampan inpluggad i en förlängningssladd.
Även transformatorn till mobil- eller kamerabatteriladdare kan bli överhettade. Risken ökar förstås om den alltid är ipluggad, även om den inte används.

Så många bränder orsakade elen i hemmet under ett år

Räddningstjänsten kallades till 10 500 bränder i byggnad 2006. För en del av bränderna anges startföremål som i sig inte kan börja brinna, till exempel säng och papper. Elektricitet orsakar 3 500 brandskador om året, enligt Försäkringsförbundet. Följande elapparater orsakade så här många bränder under 2006. Se listan här intill.

Så undviker du brandfällorna

1. Dra ur stickkontakter till apparater du inte använder, till exempel kaffebryggare, hårfön och brödrost. Det kan bli ett elfel som orsakar brand. Risken ökar med ålder – elektriska apparater har en teknisk livslängd.

2. Sätt timer på en kontakt i köket så att den slår av efter en timme. Perfekt för kaffebryggare och brödrost.

3. Kolla max watt-tal i armaturen. Temperaturen på en 25-wattslampa är 89 grader och på en 100-wattslampa 235 grader. Skillnaden i temperatur stavas brandfara.

4. Köp nya armaturer när du flyttar till en lägenhet med bara jordade kontakter. Snålheten kan bedra visheten om du sätter en jordad kontakt på din gamla, ojordade lampa. Lampan är inte konstruerad för en jordad miljö och du riskerar liv om den skulle bli strömförande. Det är dessutom förbjudet.

5. Dra ur laddare för mobiler och kameror som du inte använder. Transformatorn kan bli överhettad och textil i närheten fatta eld.
Låt inte transformatorn till halogenlampan ligga gömd.

6. Köp S-märkta elapparater. CE-märkning är ingen garanti – märkningen missbrukas. Saknas S-märke, titta efter om det finns en tydlig tillverkare eller känt fabrikat med adress eller telefonnummer.

7. Behåll inte dina vitvaror för länge. Förutom att gamla kylskåp och spisar drar mycket mer energi riskerar du elfel. Före 1994 användes en typ av relä som visat sig orsaka brand. Flytta inte ut dina gamla vitvaror på landet där du inte har koll på dem.

8. Ta ur batterierna ur grejer du inte använder. Det kan bli kortslutning och väldigt hett när de töms på all energi. Ingen stor brandorsak, eftersom det inte handlar om så stora krafter. Men du riskerar syraläckage.

9. Håll koll på lampor, som riskerar att falla ner i en soffa eller på något annat brandfarligt. Det tar en knapp halvtimme för madrassen att börja brinna om en 60-wattslampa ramlar.

10. Byt lysröret direkt om det börjar blinka. När det tar slut och det ändå gång på gång får tändimpulser kan det bli överhettat.
Byt gärna tändaren samtidigt som du byter lysrör.

11. Ta bort luddet ur torktumlaren. Kolla överallt det kan tänkas kila sig in.

12. Ha koll på din gamla bastu. Risken finns att den startas av misstag. Om du aldrig använder bastun, koppla då ur den!

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top