Du behöver

  • 250 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk mald kanel
  • ½ tsk mald ingefära
  • 150 g mandelmjöl
  • ½ tsk grovt salt
  • 100 g smör
  • 250 g socker
  • 3 ägg
  • 2 dl filmjölk eller yoghurt
  • 500 g rabarber
  • 75 g socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 50 g mandelspån
  • 1 msk socker
  • Ugn
  • 175°

Gör så här

1

Sikta mjöl, bakpulver och kryddor tillsammans och blanda med mandelmjöl och salt. Vispa smör och socker krämigt i minst 5 minuter med en handmixer.

2

Vispa i äggen ett i taget. Vispa noga mellan varje. Blanda växelvis i mjölblandningen och filmjölk eller yoghurt i smeten.

3

Rensa rabarbern och skär dem i små bitar. Blanda dem med socker och potatismjöl. Smörj en långpanna (ca 22 x 30 cm) med smör och lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten. Lägg hälften av smeten i långpannan och täck med ett lager av rabarber. Lägg resten av smeten över och avsluta med rabarber.

4

Strö mandelspån och socker över rabarbern och baka kakan mitt i ugnen i 45–60 minuter. Kolla med en trästicka att kakan är genomgräddad. Sätt långpannan på ett galler och låt kakan svalna.