Du behöver

  • 900 g delikatesspotatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk olivolja
  • 1,2 kg hel laxsida med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosépeppar
  • 500 g blandade cocktailtomater
  • Örtvinägrett
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl finhackade örter
  • 3 msk finhackad dill
  • Topping
  • 1 dl hackade örter, t ex persilja, dill eller basilika
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2–3 msk olivolja
  • Hemgjord pesto
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrostade pinjenötter
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 krukor basilika, grovhackad
  • 2 dl olivolja
  • 65 g riven parmesanost
  • Ugn
  • 225°

Gör så här

1

Lägg potatisen, ev halverad eller kvartad, i en långpanna.

2

Skiva vitlöksklyftorna tunt. Strö vitlök och flingsalt över potatisen. Ringla över olivolja och vänd runt.

3

Rosta potatisen strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.

4

Putsa, salta och peppra laxen. Lägg den på potatisen med skinnsidan nedåt. Rosta vidare i ugnen i ca 10 minuter.

5

Lägg på tomaterna och stek vidare i ca 10 minuter.

6

Fördela försiktigt potatis, tomater och lax på ett uppläggningsfat.

7

Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser. Häll vinägretten över potatisen och tomaterna.

8

Hemgjord pesto: Mixa vitlök, pinjenötter och salt. Tillsätt basilika och mixa till en jämn massa. Arbeta in oljan, lite i taget. Flytta över peston till en skål. Vänd ner parmesanost, lite i taget. Smaka av med salt.

9

Topping: Blanda örter, citronsaft och olja och toppa laxsidan. Servera med hemgjord pesto