Goda tillbehör till grytan.

Du behöver

  • 800 g grytbitar av vilt, t ex hjort, rådjur, vildsvin eller älg
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råströsocker
  • 2 dl rött vin, gärna en Shiraz
  • 8 enbär
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 2 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • 2 dl vatten
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Servering
  • Rårörda lingon
  • Syltade senapsfrön
  • 50 g gula senapsfrön
  • 50 g bruna senapsfrön
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • ½ dl socker
  • 1 nypa salt
  • Syltade kantareller
  • 1 liter kantareller
  • 2 tsk salt
  • Lag:
  • 1 ½  dl äppelcidervinäger
  • 1 ½  dl spad från svamp­koket
  • ¾ dl råströsocker
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan

Gör så här

Viltgryta
1

Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Pudra över mjölet. Lägg över i tjockbottnad gryta eller en av gjutjärn.

2

Vispa ur stekpannan med tomatpuré, balsamvinäger och socker. Häll på vinet. Låt puttra i ett par minter. Häll vätskan över köttet. Lägg i enbär, lagerblad och timjan.

3

Skala och finhacka lök och morötter. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg grönsakerna i grytan och häll i vattnet.

4

Låt puttra sakta i minst 1 timme tills köttet känns mört, men gärna längre än så, upp till 5–6 timmar på låg temperatur. Smaka av med salt och peppar.

5

Servera med syltade kantareller, syltade senapsfrön och rårörda lingon.

Syltade senapsfrön
6

Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Fröna ska vara halvmjuka annars får du låta dem puttra en stund till! Häll över i en burk och låt svalna. Håller några veckor i kylen.

Syltade kantareller
7

Rensa svampen och låt den sjuda i lättsaltat vatten i 10 minuter. Sila bort spadet men spara 1 1/2 dl till inläggningen.

8

Blanda alla ingredienser till lagen och koka ihop i ca 5 minuter tills sockret löst sig. Lägg i svampen och koka i ytterligare ett par minuter.

9

Lägg svampen i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Förvara svalt.