Du behöver

  • 1/4 pkt färsk jäst, ca 12,5 g
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl durumvete
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • Topping
  • 1 dl små oliver
  • 1 rödlök, skalad och strimlad
  • 2 rosmarinkvistar, bladen
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

1

Blanda jäst och vatten, tills jästen löst sig. Blanda i salt och sirap.

2

Rör ner durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i ca 10 minuter eller i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3

Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över 1 msk av oljan. Häll ut degen på pappret och platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

4

Topping: Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar och tryck in oliverna lite här och där. Strö över lök, rosmarin och salt.

5

Ringla över resten av oljan och låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.

6

Grädda focaccian i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.