Matjestårta med midsommardekoration

Gör en fin och god matjestårta till midsommar! Hacka gräslök och lägg på tårtan i form av en midsommarstång. Lägg på rom i små klickar – vips är garneringen klar.


6-8 bufféportioner

Du behöver

  • 100 gram smält smör eller margarin
  • 200 gram kantskuren kavring
  • 2 burkar matjessill à 200 gram
  • 1 rödlök
  • 4 gelatinblad
  • 3 matskedar finhackad gräslök
  • 3 matskedar finhackad dill
  • 4 deciliter crème fraiche
  • 150 gram färskost
  • Garnering
  • Ca 20 klippta gräslöksstrån
  • Forellrom eller röd stenbitsrom

Gör så här

1

Smält smöret. Kör brödet i en matberedare tills det smulats sönder.

2

Blanda smör och brödsmulor. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten på en smord form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen. Ställ i kylen.

3

Hacka sillen i småbitar. Skala och finhacka löken.

4

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

5

Blanda sill, lök, gräslök och dill.

6

Vispa crème fraiche och färskost fluffigt med en elvisp. Lägg ¼ av blandningen i en kastrull.

7

Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Lägg dem i kastrullen och smält blandningen på svag värme.

8

Vänd ner sillröran i crème fraiche-blandningen. Tillsätt gelatinblandningen och vänd om.

9

Bred ut fyllningen på bottnen. Låt stå kallt i minst 8 timmar.

10

Garnera med gräslök och rom enligt bild.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top