Du behöver

  • 1 pkt jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 st kuvert saffran + 1tsk strösocker
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 11.5 dl vetemjöl

Fyllning

150 g rumsvarmt smör
0.75 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk kanel

Pensling

1 st ägg
0.5 msk mjölk
en nypa salt
pärlsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Tillsätt lite av degvätskan till jästen, rör så att jästen löser sig.

2

Stöt saffranet med sockret i en mortel. Tillsätt resten av degvätskan, saffran, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en kladdfri deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3

Fyllning Blanda smör och socker i en bunke. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Rör ner kardemumma och kanel i smöret.

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta den något. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje till en rektangulär kaka, 30 x 40 cm. Bred på hälften av fyllningen över hela kakan. Rulla ihop till en rulle. Dela den i 16 jämnstora bitar.

5

Lägg bullarna i pappersformar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6

Pensling Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en skål. Pensla med äggblandningen, strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter.