Du behöver

  • 2 st ägg

Laxsashimi

400 g laxfilé skinn- och benfri

Till servering

4 prt jasminris
150 g sockerärtor
1 st avokado
1 st huvud hjärtsallad
0.5 st gurka
200 g skalade räkor
2 dl edamamebönor
sojadressing
0,5 pkt ärtskott
2 msk sesamfrön
picklade grönsaker
sesammajonnäs

Gör så här

1

Lägg äggen i kokande vatten och löskoka dem i 6–7 minuter.

2

Skär laxen i tunna skivor, lägg upp på ett fat. Plasta och ställ i kylen.

3

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

4

Dela sockerärtorna längsmed. Dela, kärna ur och skala avokadon, skär i skivor eller i mindre bitar. Plocka och skölj salladen och dela i mindre bitar. Skär gurkan i långa remsor med potatisskalare. Skala äggen och dela i halvor.

5

Lägg upp alla grönsaker, ris, ägg, räkor, lax och bönor på ett fat. Ringla några matskedar sojadressing över laxen. Toppa med ärtskott och sesamfrön.

6

Servera rätten med picklade grönsaker, sesammajonnäs, resterande sojadressing och rostade sesamfrön.

7

Tips: Livsmedelsverket rekommenderar att vildfångad fisk som ska ätas rå fryses i tre dygn. Odlad fisk behöver inte frysas.


Kommentar:
Det finns mycket gott att upptäcka i det japanska köket. Som sashimi till exempel, tunna skivor av rå lax, här serverade på nytt sätt med picklade grönsaker, ägg, ris, goda såser och krispigt grönt.