Du behöver

  • 1 kg aubergine
  • 2 tsk salt
  • 2 st röda paprikor
  • olivolja

Lammfärssås

500 g lammfärs
2 msk olivolja
1 st gul lök finhackad
2 st vitlöksklyftor finhackade
2 msk tomatpuré
1 tsk finhackad färsk rosmarin
salt och svartpeppar

Ostsås

50 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
100 g lagrad ost t ex västerbotten
salt och svartpeppar
1 krm riven muskotnöt

Topping

3-4 st tomater
150 g fetaost

Till servering

paprikasallad på burk
tsatsiki
oliver
feferoni
grönsallad och vinägrett

Gör så här

1

Skär auberginen i centimetertjocka skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över salt. Det drar ut vätskan ur auberginen. Låt ligga och dra i minst 30 minuter. 

2

Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Skär i mindre bitar.

3

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och lägg dem och paprika på papprad plåt. Ringla över olivolja och rosta grönsakerna mitt i ugnen tills de fått fin färg och mjuknat, cirka 15 minuter.

4

Hetta upp en stekpanna och fräs lammfärsen i olivolja under omrörning tills den är genomstekt. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare ett par minuter. Rör ner tomatpurén och låt den rostas i ett par minuter. Krydda med rosmarin, salt och peppar, blanda.

5

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa samman och häll i mjölk och grädde, lite i taget under omrörning. Låt såsen koka upp och sjud den i några minuter tills den tjocknar. Riv osten grovt och rör ner i såsen. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Dra såsen från värmen.

6

Sänk ugnsvärmen till 200 grader och varva grönsaker med ostsås och lammfärssås i en smord form. Toppa gratängen med tomater och feta. Gratinera mitt i ugnen 40–45 minuter, tills gratängen fått fin färg. Låt vila i 10 minuter innan moussakan serveras med alla goda tillbehör.


Kommentar:
Moussaka är smart bjudmat som passar bra att servera till många. Variera med goda tillbehör som tsatsiki, paprikasallad, oliver och feferoni.