Du behöver
- 100 g smör
 - 1 dl strösocker (90 g)
 - 2 msk ljus sirap
 - 2.5 dl vetemjöl (150 g)
 - 1 tsk bakpulver
 - 1 msk vaniljsocker
 - 1 tsk kanel
 - 0.5 tsk kardemumma
 - 1 dl torkade tranbär
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma i en bunke till en smidig deg. Hacka tranbären något och tillsätt dem till degen. Lägg degen i kylen i 30 minuter. Tips Kakorna kan bakas i förväg och frysas.
Rulla ut degen, på ett lätt mjölat bakbord, till 2 längder, nästan lika långa som plåten.
Lägg längderna på en papprad plåt och platta till dem något med handen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Klassiska kolakakor smaksatta med kanel, kardemumma och torkade tranbär.