Du behöver

  • 2 l gula kantareller 600 gram, eller trattkantareller
  • 2 tsk salt

Lag

2 dl ättikssprit 12 %
3 dl vatten
2.5 dl strösocker
2 st kanelstänger
5 st kryddnejlikor
1 st lagerblad
1 st röd chili Kan uteslutas

Gör så här

1

Rensa svampen väl och skär de största i mindre bitar.

2

Blanda salt och svamp i en kastrull. Låt koka upp och puttra tills svampen sjunker ihop och det nästan inte återstår någon vätska alls, cirka 15 minuter. Lägg över svampen i en stor glasburk med lock.

3

Blanda ingredienserna till lagen och koka upp. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen het över svampen och låt stå övertäckt till nästa dag.

4

Häll av lagen och koka ihop den utan lock i 10–15 minuter. Låt lagen kallna. 

5

Fördela svampen och kryddorna i små burkar och häll över den kalla lagen. Förslut och förvara mörkt och kallt. Den syltade svampen håller i flera månader, om den inte tar slut innan dess.


Kommentar:
– Jag har använt det här receptet i 30 år, berättar Eva Hedén. Gott i sallader eller som tillbehör till kött eller fisk.