Du behöver

  • 1 kg räkor med skal, färska eller frysta, tinade
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • rapsolja att steka i
  • 5 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk extra krämig
  • 1 tsk ingefära finriven färsk
  • kajennpeppar
  • 1 tsk limeskal finrivet
  • 1 msk limesaft färskpressad
  • salt

Garnering

limeskal rivet

Gör så här

1

Skala räkorna och spara skalen. Förvara de skalade räkorna i kylen.

2

Skala och hacka löken fint och pressa vitlöken. Fräs löken i rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Rör ner räkskalen och låt dem fräsa med i någon minut.

3

Tillsätt vattnet och låt alltsammans småkoka i 15 minuter. Sila bort skalen och löken.

4

Häll tillbaka buljongen i grytan. Vispa ner kokosmjölk, ingefära och lite kajennpeppar. Låt soppan bli ordentligt varm. Avsluta med att smaka av med limeskal, pressad lime och salt. 

5

Häll upp soppan i 6 skålar eller koppar. Fördela räkorna i skålarna. Garnera med fin-rivet limeskal.

6

Tips Om du använder frysta räkor – låt dem tina i rumstemperatur eller i kylen. Tina dem inte direkt i vatten, då tunnas smaken ur och buljongen kommer inte att smaka så mycket).