Du behöver
- 3 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyftor
- 1 st citron ekologisk
- 1 st fänkålsstånd med dill stort
- 25 g pinjenötter
- 2 msk olivolja + 1 tsk olivolja
- 2 dl risottoris arborio el carnaroli
- 2,5 dl vitt vin
- 1 l grönsaksbuljong varm
- 25 g smör
- 2 dl Parmesan finriven + extra till servering
- salt & peppar
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Finriv skalet på citronen och spara det. Skär bort och spara fänkålsdillen. Rosta pinjenötterna gyllene i torr panna.
Ansa fänkålshuvudet och dela det längs med. Skär några riktigt tunna skivor på längden och spara till garnering, använd gärna en mandolin. Massera skivorna med 1 tsk olivolja och 1 tsk pressad cit-ron. Tärna resten av fänkålen.
Hetta upp 2 msk olivolja i en gryta och fräs lök, vitlök och fänkål i några minuter utan att det tar färg. Häll i riset och låt det fräsa med i några minuter utan att det tar färg. Häll på vinet och låt koka in på svag värme, rör om då och då. Häll i buljong så att det precis täcker och låt koka in. Upprepa med mer buljong, lite i taget, låt koka in mellan varven och rör om då och då. Fortsätt tills riset är nästan klart, rör då hela tiden och späd med mer buljong om det behövs, tills riset är genomkokt. Risotton ska vara ganska lös i det här stadiet.
Ta risotton av värmen, rör i smör och ost. Smaka av med peppar, citronskal och eventuellt lite salt. Häll upp i tallrikar. Toppa med dressade fänkålsskivor, pinjenötter och fänkålsdill. Servera med extra parmesanost.
Den krämiga risotton är en lyxig vegorätt, men kan också toppas med goda skaldjur eller en fin bit fisk.