Du behöver
- 500 g laxfilé
- 1.5 tsk salt
- kajennpeppar 1-2 duttar
- 2 msk potatismjöl
- 3 dl gräddmjölk (grädd)mjölk
- 2 kruka plocksallad
- bomullssnöre krympt
- vatten salt
- 4 prt ris (parboiled)
- 200 g ärtor tinade
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl gräddmjölk
- 1 st citron
- kajennpeppar
Gör så här
1
Mixa laxen till fin färs med salt, kajenn, potatismjöl och (grädd)mjölk. Välj de största salladsbladen, skölj dem och krossa den grova nerven platt med tummen. Lägg ett par matskedar färs mitt på varje blad och vik över bladsidorna. Rulla samman och vira runt löst med snöre.
2
Koka upp 2 liter vatten med 4 teskedar salt i vid kastrull. Lägg försiktigt i ett lager i sänder av dolmarna, sjud 4–5 minuter. Vänd dolmarna efter halva tiden och ta upp med hålslev.
3
Koka riset på vanligt vis, låt ärtorna bli varma ovanpå de sista minuterna.
4
Gör såsen. Smält smöret i kastrull, rör i mjölet och späd med (grädd)mjölk). Koka upp under omrörning och låt sjuda 3 minuter. Riv det yttersta gula skalet på citronen och pressa saften ner i såsen. Smaka av med salt och kajennpeppar, strö på citronskalet vid servering.