Du behöver

  • chilimajonnäs
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja neutral
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2–1 msk chili finhackad röd
  • 4 skiva surdegsbröd tärnade
  • smör att steka i

Fiskgryta

1 st gul lök
1.5 st fänkålshuvud
olja att steka i
1 pkt saffran (0,5 g)
1 st vitlöksklyfta
5 dl vitt vin (3 dl kan bytas mot äppeljuice)
2 tärning fiskbuljong
1 krm anchochili malen
salt
800 g fiskfilé (lax och vit fisk, t ex kolja, sej eller torsk)
250 g frysta vongolemusslor (blåmusslor går också bra)

Gör så här

1
Chilimajonnäs.

2
Vispa äggula och senap och tillsätt olja lite i taget under vispning. Rör till sist ned sweet chili-sås och röd chili. Smaka av med lite salt. Ställ svalt till servering.

3
Skär brödet i tärningar och stek i olja och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

4
Fiskgryta

5
Hacka löken, ansa och strimla fänkålen, spar vip-porna till dekoration. Mjukfräs lök och fänkål i olja tillsammans med saffran. Pressa i vitlök.

6
Häll i hälften av vinet och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt resten av vinet eller äppeljuice, buljongtärningar och anchochili, smaka av med salt. När det börjar puttra igen, tillsätt fiskbitarna. Rör om försiktigt, lägg de frysta musslorna överst och lägg på ett lock.

7
Låt koka sakta i cirka 3–5 minuter tills fisken är knappt genomkokt och musslorna öppnat sig. Fördela grytan i djupa tallrikar och dekorera med fänkålsvippor. Servera med chilimajonnäs och brödkrutonger.