Du behöver
- tårtbotten
- 5 st ägg
- 1.25 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl (120 g)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- jordgubbsmousse
- 4 st gelatinblad
- 300 g jordgubbar
- 2 dl turkisk yoghurt (200 g)
- 0.5 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
Till montering
4 msk flädersaft outspädd att fukta bottnarna med
100 g smör
250 g jordgubbar färska
Chokladdekor
150 g vit choklad
Topping
75 g jordgubbar
1 dl florsocker
300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
1 dl vispgrädde
hushållsfärg eventuellt ett par droppar röd
jordgubbar ätliga blommor, t ex syrener och violer till dekor
Tid 1 timme och 30 minuter + tid i ugn och kyl
Tårtan innehåller många moment, men är inte svår att göra om du har gott om tid och följer receptet.
Du behöver en digitalvåg för att väga upp bland annat jordgubbarna. Det är viktigt att få rätt mängd för att få bra konsistens på mousse och topping
Vill du förbereda kan du baka tårtbotten i god tid och frysa in, eller köpa färdiga tårtbottnar för att förenkla. Chokladdekoren kan du göra minst en vecka i förväg och förvara i en tättslutande burk i kylen.
Lägg gärna ihop tårtan med moussen dagen innan serveringen så hinner den bli saftig och god. Bred på toppingen samma dag och dekorera tårtan strax innan serveringen.
Tips! Det är bäst att inte smörja formens kant när du bakar den. Smörjer du kanten lossnar kakan från den och krymper ihop lite. Då passar kakan inte längre formen när du ska montera den.
Låter du däremot bli att smörja kanten fastnar kakan och blir jämn och fin. När den har svalnat skär du loss den från kanten med en kniv.