Du behöver
- 2 dl strösocker 1 1/2 dl + 1/2
- 2 dl äppelmust (transparent, ej grumlig)
- 2 dl vatten
- 2 dl havtorn
- 1 tsk citronsyra
Gör så här
1
Smält 1 1/2 dl socker tills det blir gyllenbrunt i en kastrull. Dra av från värmen.
2
Tillsätt äppelmust och vatten, var försiktig då det sprätter av värmen från sockret. Sockret stelnar och lägger sig som ett lock på bottnen, lyft försiktigt upp sockret med en gaffel eller sked så att det smälter i vätskan.
3
Tillsätt resten av sockret, havtorn och citronsyra. Låt småputtra utan lock cirka 15 minuter.
4
Sila genom en silduk och fyll i väl rengjord flaska. Låt svalna och förvara i kylen.
5
Vid servering: Blanda syrupen med kolsyrat vatten, beräkna cirka 1–1 1/2 msk syrup till 2 dl kolsyrat vatten.
6
Fyll glaset först med is och blanda sedan ner syrup och kolsyrat vatten. Smaka av.
Receptet är från boken Soda, lemonad & snacks av Tove Nilsson.