Du behöver

  • 4 mindre palsternackor
  • 4–8 färska rödbetor
  • 2–3 (röd)lökar
  • 1 medelstor squash
  • olivolja
  • (fling)salt, svartpeppar
  • 2 dl persilja- och/eller basilikablad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk pinjefrön
  • 1 dl fruktig olivolja
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 citron, det yttersta finrivna skalet
  • 175 g fetaost

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Klyfta tvättade palsternackor och betor samt lökarna, dela squashen grovt. Olja bitarna generöst med händerna, lägg i oljad ugnsform. Salta och peppra över, ställ i mitten av ugnen 20 minuter.

2
Gör peston under tiden: (Stav)­mixa örtblad, vitlök och pinjefrön med olja, 1/2 tesked salt och 1 kryddmått peppar. Rör sist i parmesanost och citronriv. Späd eventuellt med vatten till lagom såsighet.

3
Servera ugnssalladen med smulad fetaost och citronpeston.


Kommentar:
Tips! Rivet citronskal i peston ger somrig smak åt både rotsaker och ost.