Du behöver
- 4 mindre palsternackor
- 4–8 färska rödbetor
- 2–3 (röd)lökar
- 1 medelstor squash
- olivolja
- (fling)salt, svartpeppar
- 2 dl persilja- och/eller basilikablad
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk pinjefrön
- 1 dl fruktig olivolja
- 1 dl finriven parmesanost
- 1 citron, det yttersta finrivna skalet
- 175 g fetaost
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader. Klyfta tvättade palsternackor och betor samt lökarna, dela squashen grovt. Olja bitarna generöst med händerna, lägg i oljad ugnsform. Salta och peppra över, ställ i mitten av ugnen 20 minuter.
2
Gör peston under tiden: (Stav)mixa örtblad, vitlök och pinjefrön med olja, 1/2 tesked salt och 1 kryddmått peppar. Rör sist i parmesanost och citronriv. Späd eventuellt med vatten till lagom såsighet.
3
Servera ugnssalladen med smulad fetaost och citronpeston.
Tips! Rivet citronskal i peston ger somrig smak åt både rotsaker och ost.