Du behöver
- 2 dl puylinser torkade
- 2 st rödlökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 200 g persiljerot
- 200 g morötter
- 2 msk olivolja
- 1 st korv rökt smakrik, typ ölkorv
- 2 tsk paprikapulver t ex Pimenton de la Vera
- 0.5 tsk spiskummin mald
- 1 dl vin torrt vitt
- 400 g korv
- 8 dl vatten
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 2 st lagerblad
- 1 tsk arrowrot (utrört i lite vatten)
- 1.5 tsk rödvinsvinäger eller sherryvinäger
Till servering
cornichoner och syltlök
bladpersilja
potatis t ex ugnsbakade potatishalvor
dijonsenap
Gör så här
1
Skölj och rensa linserna. Koka dem i rikligt med osaltat vatten på svag värme i 10–20 minuter tills de precis är klara, men fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.
2
Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala och skär varje rotfrukt i fyra långa “klyftor”. Skiva den rökta korven.
3
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en rymlig gryta i cirka 1 minut.
4
Tillsätt rökt korv, paprikapulver och spiskummin. Fräs i ytterligare någon minut. Häll på vin så att det fräser till härligt i grytan.
5
Lägg i korvar och rotfrukter. Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad. Koka på svag värme tills rotfrukterna känns nätt och jämnt mjuka i 5–10 minuter.
6
Red med arrowrot till lite simmig konsistens.
7
Tillsätt linserna och smaka av med vinäger, salt och peppar. Strö över cornichoner, syltlök och persilja. Servera med ugnsbakad potatis och dijonsenap.
Till servering: potatis, t ex ugnsbakade potatishalvor och
dijonsenap