Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1 hel vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 kruka basilika, bladen
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 burkar (à ca 400 g) körsbärs­tomater
  • 1 dl rött eller vitt vin
  • 1 msk råsocker
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1
Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera bleksellerin på längden och finhacka den. Låt lök, vitlök, blekselleri och basilikablad koka sakta i olivoljan i en tjockbottnad kastrull på mycket svag värme cirka 15 minuter. Det ska inte få färg!

2
Tillsätt tomatpuré och låt koka med i någon minut. Tillsätt tomater, vin och socker. Salta och peppra. Låt koka ihop på medelstark värme i cirka 30 minuter, tryck eventuellt tomaterna lätt mot grytans insida så att de spricker. Smaka av med mer salt och peppar.