Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 2–3 fänkålsstånd
  • 1/2 msk (oliv)olja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 4 portionsbitar (à ca 125 g) laxfilé med skinn
  • 4 dl lättmjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • cirka 1 msk messmör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 msk finskuren gräslök

Gör så här

1
Skala och koka potatisen, pressa den alldeles före servering.

2
Skölj och skiva fänkålsstånden, släng de hårda stjälkbitarna. Stek i olja i varm stekpanna ett par minuter på varje sida. Salta och peppra, ta upp och håll varmt.

3
Stek fiskbitarna, skinnsidan upp först, 3-4 minuter på varje sida.

4
Koka upp 3 deciliter av mjölken under omrörning. Skaka mjölet jämnt i skruvlocksburk med sista mjölkskvätten, rör ner i sjudande mjölk. Låt puttra 5 minuter på svag värme, rör om ofta. Smaksätt med messmör, salt, vitpeppar och gräslök.


Kommentar:
Näringsvärde: kcal 488, fett 20 g, kolhydrater 42 g, fiber 7 g