Du behöver

  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk majsolja eller rapsolja
  • 1 dl champagne eller torrt mousserande vin
  • 8 dl vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 500 g ärter frysta gröna
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk färsk dragon
  • 0.5 st citron saften av
  • salt, vitpeppar

Till servering

champagne eller mousserande vin

Gör så här

1
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en kastrull utan att den får färg. Häll i champagnen och låt det koka in nästan helt. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Hit går det bra att förbereda.

2
Häll i ärterna och låt koka upp igen, dra kastrullen åt sidan. Mixa soppan slät med mascarponeost, dragon och citron. Späd med lite vatten om soppan känns för tjock. Smaka av med salt och vitpeppar.

3
Servera soppan nymixad och luftig med en “splash” av extra bubbelvin vid bordet. Salta schackrutor passar fint till.

4
Tips! Får du inte tag i mascarpone­ost kan man använda en annan färskost, till exempel philadelphiaost.


Kommentar:
Klassikern, den gröna ärtsoppan Crème ninon blir med sitt bubbel en perfekt inledning på nyårssupén. Servera med salta schackrutor.