Nyår

  • Tiramisu med inkokta päron

    Tillagningstid
    20 minuter + tid i kyl
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 3 ägg
    • 400 g mascarpone
    • 3 msk vin santo
    • ½ tsk äkta vaniljpulver
    • 1 ½ dl strösocker
    • 2 dl kaffe, starkt och kallt
    • Savoiardikex
    • Kakao
    • 50 g skållad, skalad och rostad mandel, grovhackad
    • Inkokta päron
    • 2 päron
    • ½ dl vatten
    • ½ dl mörkt muscovadosocker
    • ½ tsk äkta vaniljpulver

    Gör så här

    1

    Inkokta päron: Skala, kärna ur och dela päronen i klyftor. Lägg i en kastrull med vatten, socker och vaniljpulver. Sjud under lock tills päronen är mjuka. Ställ att kallna.

    2

    Separera äggulor från vitor. Vispa gulorna med mascarpone, vin santo och vaniljpulver tills krämen är slät.

    3

    Vispa vitorna fluffiga. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills vitorna är fasta och blanka.

    4

    Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen och rör tills smeten är slät.

    5

    Häll kaffet i en djup tallrik. Dela kexen i två delar och doppa hastigt i kaffet. Lägg två bitar i varje portionsglas.

    6

    Skeda över mascarponekräm och gör om momentet med kexen. Fördela päronklyftorna och avsluta med ett lager mascarponekräm.

    7

    Ställ in glasen på en bricka i kylen i minst 5 timmar.

    8

    Pudra över kakao och toppa med mandel.

  • Torskrygg med vitvinssås

    Tillagningstid
    1 timme + tid i ugn
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 4 bitar torskrygg, à 150-200 g
    • 1 ½ msk salt
    • 2 palsternackor
    • 2-3 msk olivolja
    • Flingsalt
    • 1 kg mjölig potatis
    • 2 msk grovhackad bladpersilja
    • Mignonette
    • 2 schalottenlökar
    • ½ dl rödvinsvinger
    • Svartpeppar
    • Vitvinssås
    • 3 dl grädde
    • 3 dl torrt vitt vin
    • 1 fiskbuljongtärning
    • 1 dl vatten
    • 2 tsk maizena, utrört i lite vatten
    • 50 g smör, i bitar
    • Salt och vitpeppar

    Gör så här

    1

    Lägg ut fiskbitarna på ett fat. Krydda med salt på båda sidor och låt dra i 20 minuter. Skölj bort saltet med kallt vatten och torka torrt med hushållspapper.

    2

    Skala och strimla palsternackorna tunt på längden. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt.

    3

    Ugnsbaka i mitten av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills de fått färg och är genomstekta.

    4

    Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

    5

    Lägg fisken i en smord form. Baka i ugnens mitt i 150 grader tills fisken har en innertemperatur på 48-50 grader.

    6

    Mignonette: Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med vinäger och krydda med nymald svartpeppar.

    7

    Vitvinssås: Häll grädden i en kastrull och låt den få ett uppkok. Tillsätt vin och koka upp. Tillsätt buljong och vatten, sjud under vispning.

    8

    Tillsätt maizena och koka till en krämig sås. Rör ner smöret och krydda med salt och peppar.

    9

    Pressa potatisen och servera fisken toppad med rostad palsternacka, några matskedar mignonette, vitvinssås och grovhackad persilja.

  • Asiatisk räkröra i glas

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 800 g räkor, färska med skal
    • 1 morot
    • 1 klyfta vitkål, ca 150 g
    • 1 äpple
    • ½ gurka
    • 2 salladslökar
    • ½ röd chilifrukt
    • 1 ½ tsk socker
    • 1 lime, pressad saft
    • 2 msk ljus soja
    • 2 msk finhackad koriander
    • 1 dl majonnäs
    • 1 msk srirachasås
    • Grovhackad koriander

    Gör så här

    1

    Skala räkorna. Skala och strimla moroten. Strimla kålen. Kärna ur och tärna äpplet. Skär gurkan på samma sätt. Finhacka lök och chili.

    2

    Blanda morot, kål, äpple, gurka, lök och chili i en bunke. Tillsätt socker, limesaft, soja och koriander.

    3

    Fördela räkorna varvat med salladen i fyra höga glas.

    4

    Blanda majonnäs och srirachasås. Klicka ut en matsked på toppen tillsammans med koriander.

  • Ugnsbakad camembert med nötter

    Tillagningstid
    20 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 hel camembert i träask, ca 250 g
    • 2 msk flytande honung
    • 2 tsk finhackad rosmarin
    • 2 msk grovhackade och rostade hasselnötter

    Gör så här

    1

    Ta upp osten ur asken och ta bort pappret. Lägg tillbaka osten i asken och sätt på en ugnsplåt. Ringla över honung, toppa med rosmarin.

    2

    Ugnsbaka i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter tills osten fått fin färg.

    3

    Toppa med lite extra rosmarin och rostade hasselnötter.

  • Laxsnittar med hjortronröra

    Tillagningstid
    15 minuter
    Portioner
    16 stycken

    Du behöver

    • 2 skivor mjukt tunnbröd
    • 100 gram isbergssallad
    • Hjortronröra
    • 100 gram färskost, t ex Philadelphia
    • 2 matskedar crème fraiche
    • 1 matsked hjortronsylt
    • Salt och peppar
    • Topping
    • 150 gram kallrökt lax
    • Frysta hjortron, tinade
    • Groddar

    Gör så här

    1

    Skär tunnbrödsskivorna i 5 x 5 cm stora rutor, det ska bli totalt 16 stycken.

    2

    Hjortronröra: Blanda färskost, crème fraiche, hjortronsylt, salt och peppar i en skål. Lägg en liten klick av röran på varje brödbit.

    3

    Topping: Skär isbergssalladen i tunna strimlor. Toppa varje tunnbrödsruta med sallad, en bit lax, ett hjortron och några groddar.

  • Palsternackschips med tångkaviar

    Tillagningstid
    20 minuter + 20 minuter i ugnen
    Portioner
    Ca 40 stycken

    Du behöver

    • 1 stor palsternacka
    • Rapsolja
    • Salt
    • 1 deciliter smetana
    • ½ burk tångkaviar
    • Gräslök att klippa över

    Gör så här

    1

    Sätt ugnen på 175 grader. Skala palsternackan och skiva den tunt. Det är enklast att få skivorna jämntjocka om du använder en mandolin.

    2

    Bred ut palsternacksskivorna i en bakpappersklädd långpanna. Lägg dem kant i kant (inte ovanpå varandra). Ringla över rapsolja och strö på salt.

    3

    Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

    4

    Klicka på smetana och toppa med tångkaviar. Avsluta med att strö på gräslök.

  • Friterade mozarellabollar med smakrik paprikasås

    Tillagningstid
    40 minuter
    Portioner
    20 stycken

    Du behöver

    • 2 paket mozzarellabollar à 125 gram
    • 1 deciliter vetemjöl
    • 1 stort ägg
    • 1 ½ deciliter panko (asiatiskt ströbröd)
    • 1 ½ tesked fransk örtkrydda
    • Salt
    • 5-6 dl rapsolja
    • Mojo rojo-sås
    • 1 stor grillad paprika
    • 1 skiva vitt formbröd
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 kryddmått spiskummin
    • 1 kryddmått chilipulver
    • ½ deciliter olivolja
    • ½ matsked vinäger
    • ½ matsked kallt vatten
    • Salt och peppar

    Gör så här

    1

    Mojo rojo-sås: Lägg paprikan i en matberedare. Dela brödet i mindre bitar och riv eller pressa vitlöken. Tillsätt bröd, vitlöksklyfta, spiskummin, chilipulver, olivolja, vinäger och vatten.

    2

    Kör alltsammans till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen kallt.

    3

    Låt mozzarellabollarna rinna av i en sil. Lägg vetemjöl i en djup tallrik. Vispa upp ägget med en gaffel i en annan djup tallrik. Blanda panko, örtkrydda och salt i en tredje djup tallrik.

    4

    Doppa bollarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankon.

    5

    Värm rapsoljan i en liten kastrull. Lägg i en liten bit vitt bröd. När den blir ljusbrun är det dags att fritera. Lägg i bollarna, två i taget, i den heta oljan. Ta upp dem när de fått färg och låt dem rinna av på hushållspapper.

    6

    Servera mozzarellabollarna varma eller ljumma med mojo rojo-såsen.

  • Mascarponetrifle med jordgubbar

    Tillagningstid
    25 minuter + tid för sylten att kallna
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 200 gram mascarpone
    • 3 matskedar florsocker
    • 1 tesked vaniljsocker
    • 1 ½ deciliter vispgrädde
    • 2 teskedar finrivet limeskal
    • Jordgubbssylt
    • 250 gram färska eller frysta jordgubbar
    • 125 gram syltsocker
    • Garnering
    • 8 stora maränger
    • 4 rån
    • Några halverade jordgubbar
    • Minimaränger

    Gör så här

    1

    Jordgubbssylt: Dela jordgubbarna i skivor och lägg dem tillsammans med syltsockret i en kastrull.

    2

    Låt blandningen koka upp samtidigt som du rör. Låt sylten koka på medelvärme i 5 minuter. Låt jordgubbssylten kallna.

    3

    Mascarponekräm: Lägg mascarpone, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde i en bunke. Kör med en elvisp till en tjock kräm. Rör ner limeskalet.

    4

    Smula hälften av de stora marängerna på en tallrik.

    5

    Varva jordgubbssylt, mascarponekräm och maräng- smulor i 4 vackra glas.

    6

    Garnering: Stick i ett rån i varje glas och toppa med jordgubbshalvor, stora maränger och minimaränger. Servera genast.

  • Hälleflundra med pumpapuré

    Tillagningstid
    50 minuter + rimning
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 700-800 gram hälleflundra
    • 1 liter vatten
    • ½ deciliter salt
    • 4 stora klickar smör
    • Champagnesås
    • 1 schalottenlök
    • 2 matskedar smör
    • 1 matsked vetemjöl
    • ½ fiskbuljongtärning
    • 2 deciliter vitt vin
    • ½ deciliter champagne
    • 3 deciliter vispgrädde
    • Salt och peppar
    • Pumpapuré
    • 800 gram butternutpumpa utan skal
    • 2 matskedar smör
    • Servering
    • 2 gula lökar, skivade och stekta
    • 200 gram shiitake, skivad och stekt

    Gör så här

    1

    Sätt ugnen på 150 grader.Koka upp vatten och salt i en kastrull, låt lagen kallna.

    2

    Dela hälleflundran i 4 lika stora bitar. Lägg bitarna i saltlagen och låt dra 1 timme.

    3

    Champagnesås: Hacka löken och fräs den glansig i smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör med en visp. Rör ner smulad buljongtärning, späd med lite av vinet och grädde.

    4

    Låt koka i 5 minuter under omrörning. Mixa med stavmixer så löken blir finfördelad. Smaka av, ställ åt sidan.

    5

    Pumpapuré: Dela pumpan i jämna bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet. Kör till en slät puré med elvisp. Rör i smör, salta och peppra.

    6

    Ta upp fisken ur lagen. Lägg i en smord ugnsfast form, toppa bitarna med en klick smör.

    7

    Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Fisken ska vara vit och ogenomskinlig.

    8

    Häll skyn som bildats i fiskformen i såskastrullen. Värm under omrörning. Rör i resten av vinet. Smaka av.

    9

    Servera fisken med puré, sås, lök och shiitakesvamp.

  • Fördrink: Granatäppeldrink med prosecco

    Tillagningstid
    10 minuter + tid för sockerlagen att kallna
    Portioner
    4 glas

    Du behöver

    • 2–3 dl kall granatäppeljuice
    • 1 liten flaska kallt mousserande vin, 37 cl, gärna prosecco
    • Ca 4 msk granatäppelkärnor
    • Isbitar
    • Sockerlag
    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Gör så här

    1

    Sockerlag: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Rör så att sockret löser sig. Låt sockerlagen kallna.

    2

    Häll 2 cl sockerlag i 4 champagneglas (4 teskedar i varje). Häll på granatäppeljuice i halva glaset och avsluta med lika mycket prosecco.

    3

    Tillsätt granatäppelkärnor och isbitar. Servera genast.

  • Överbakad hummersoppa

    Tillagningstid
    60 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Helstekt oxfilé med potatisgratäng

    Tillagningstid
    90 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
Scroll to Top