Du behöver
- 4 bitar torskrygg, à 150-200 g
- 1 ½ msk salt
- 2 palsternackor
- 2-3 msk olivolja
- Flingsalt
- 1 kg mjölig potatis
- 2 msk grovhackad bladpersilja Mignonette
- 2 schalottenlökar
- ½ dl rödvinsvinger
- Svartpeppar Vitvinssås
- 3 dl grädde
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 dl vatten
- 2 tsk maizena, utrört i lite vatten
- 50 g smör, i bitar
- Salt och vitpeppar
Gör så här
Lägg ut fiskbitarna på ett fat. Krydda med salt på båda sidor och låt dra i 20 minuter. Skölj bort saltet med kallt vatten och torka torrt med hushållspapper.
Skala och strimla palsternackorna tunt på längden. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt.
Ugnsbaka i mitten av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills de fått färg och är genomstekta.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Lägg fisken i en smord form. Baka i ugnens mitt i 150 grader tills fisken har en innertemperatur på 48-50 grader.
Mignonette: Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med vinäger och krydda med nymald svartpeppar.
Vitvinssås: Häll grädden i en kastrull och låt den få ett uppkok. Tillsätt vin och koka upp. Tillsätt buljong och vatten, sjud under vispning.
Tillsätt maizena och koka till en krämig sås. Rör ner smöret och krydda med salt och peppar.
Pressa potatisen och servera fisken toppad med rostad palsternacka, några matskedar mignonette, vitvinssås och grovhackad persilja.