Hälleflundra med pumpapuré

Servera hälleflundran med pumpapuré, champagnesås, lök, shiitakesvamp och sallad. Toppa gärna med salladsskott eller örter.

Tillagningstid: 50 minuter + rimning
4 portioner

Tips!

  • När du rimmar hälleflundran i saltlag innan den tillagas i ugnen får den en lagom salt och väldigt god smak. 
  • Champagnen kan förstås bytas ut mot ett torrt vitt mousserande vin.
  • Det är bra om fiskbitarna är jämntjocka, då blir de färdiga samtidigt.
  • Champagnesåsen och pumpapurén kan med fördel göras dagen innan. Då hinner smakerna mogna ordentligt.

Du behöver

  • 700-800 gram hälleflundra
  • 1 liter vatten
  • ½ deciliter salt
  • 4 stora klickar smör
  • Champagnesås
  • 1 schalottenlök
  • 2 matskedar smör
  • 1 matsked vetemjöl
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 2 deciliter vitt vin
  • ½ deciliter champagne
  • 3 deciliter vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Pumpapuré
  • 800 gram butternutpumpa utan skal
  • 2 matskedar smör
  • Servering
  • 2 gula lökar, skivade och stekta
  • 200 gram shiitake, skivad och stekt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader.Koka upp vatten och salt i en kastrull, låt lagen kallna.

2

Dela hälleflundran i 4 lika stora bitar. Lägg bitarna i saltlagen och låt dra 1 timme.

3

Champagnesås: Hacka löken och fräs den glansig i smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör med en visp. Rör ner smulad buljongtärning, späd med lite av vinet och grädde.

4

Låt koka i 5 minuter under omrörning. Mixa med stavmixer så löken blir finfördelad. Smaka av, ställ åt sidan.

5

Pumpapuré: Dela pumpan i jämna bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet. Kör till en slät puré med elvisp. Rör i smör, salta och peppra.

6

Ta upp fisken ur lagen. Lägg i en smord ugnsfast form, toppa bitarna med en klick smör.

7

Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Fisken ska vara vit och ogenomskinlig.

8

Häll skyn som bildats i fiskformen i såskastrullen. Värm under omrörning. Rör i resten av vinet. Smaka av.

9

Servera fisken med puré, sås, lök och shiitakesvamp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top