Helstekt oxfilé med potatisgratäng

Nyårslyx! Oxfilé med krämig potatisgratäng och fluffigt aromsmör.

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • salt och peppar
  • 1.5 msk smält smör

Aromsmör

150 g smör
0.5 krm salt
1 st rivet citronskal finrivet av 1 citon
2 st pressade vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja

Krämig potatisgratäng

4 dl vispgrädde
0.5 tsk salt
0.25 krm vitpeppar
8 st medelstora potatisar
1 msk olivolja
1 st pressad vitlöksklyfta

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet, krydda med salt och peppar. Bryn i smör runtom till fin färg. Lägg det i en liten långpanna. Stick in en termometer i den tjockaste delen. 2 Tillaga i mitten av ugnen till 56–58 graders innertemperatur. Låt vila 15 minuter innan det skärs upp.

2

Aromsmör Lägg smöret i en bunke, vispa upp det med elvisp. Tillsätt salt och citronskal, vispa ihop. Blanda i vitlök och hackad persilja.

3

Spritsa smöret på en bit bakplåtspapper. Förvara kallt. Servera rumstempererat.

4

Krämig potatisgratäng Blanda grädde, salt och peppar i en bunke. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den efterhand i bunken och blanda med grädden. Låt stå i rumstemperatur ca 25 minuter.

5

Värm ugnen till 200 grader. Gnid in en gratängform med olja och vitlök. Lägg i potatisen och häll över all grädde.

6

Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Låt vila ca 15 minuter.

7

Lägg upp köttet på tallrikar. Toppa med aromsmör och bjud med potatisgratäng och en krispig sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top