Du behöver
- 700 g oxfilé
- salt och peppar
- 1.5 msk smält smör
Aromsmör
150 g smör
0.5 krm salt
1 st rivet citronskal finrivet av 1 citon
2 st pressade vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
Krämig potatisgratäng
4 dl vispgrädde
0.5 tsk salt
0.25 krm vitpeppar
8 st medelstora potatisar
1 msk olivolja
1 st pressad vitlöksklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet, krydda med salt och peppar. Bryn i smör runtom till fin färg. Lägg det i en liten långpanna. Stick in en termometer i den tjockaste delen. 2 Tillaga i mitten av ugnen till 56–58 graders innertemperatur. Låt vila 15 minuter innan det skärs upp.
Aromsmör Lägg smöret i en bunke, vispa upp det med elvisp. Tillsätt salt och citronskal, vispa ihop. Blanda i vitlök och hackad persilja.
Spritsa smöret på en bit bakplåtspapper. Förvara kallt. Servera rumstempererat.
Krämig potatisgratäng Blanda grädde, salt och peppar i en bunke. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den efterhand i bunken och blanda med grädden. Låt stå i rumstemperatur ca 25 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Gnid in en gratängform med olja och vitlök. Lägg i potatisen och häll över all grädde.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Låt vila ca 15 minuter.
Lägg upp köttet på tallrikar. Toppa med aromsmör och bjud med potatisgratäng och en krispig sallad.