Du behöver
- 3 ägg
- 400 g mascarpone
- 3 msk vin santo
- ½ tsk äkta vaniljpulver
- 1 ½ dl strösocker
- 2 dl kaffe, starkt och kallt
- Savoiardikex
- Kakao
- 50 g skållad, skalad och rostad mandel, grovhackad Inkokta päron
- 2 päron
- ½ dl vatten
- ½ dl mörkt muscovadosocker
- ½ tsk äkta vaniljpulver
Gör så här
Inkokta päron: Skala, kärna ur och dela päronen i klyftor. Lägg i en kastrull med vatten, socker och vaniljpulver. Sjud under lock tills päronen är mjuka. Ställ att kallna.
Separera äggulor från vitor. Vispa gulorna med mascarpone, vin santo och vaniljpulver tills krämen är slät.
Vispa vitorna fluffiga. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills vitorna är fasta och blanka.
Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen och rör tills smeten är slät.
Häll kaffet i en djup tallrik. Dela kexen i två delar och doppa hastigt i kaffet. Lägg två bitar i varje portionsglas.
Skeda över mascarponekräm och gör om momentet med kexen. Fördela päronklyftorna och avsluta med ett lager mascarponekräm.
Ställ in glasen på en bricka i kylen i minst 5 timmar.
Pudra över kakao och toppa med mandel.