Du behöver

Köttfärssås

1 st gul lök
olivolja
1 st selleristjälk
1 st morot
600 g blandfärs
1 dl rött vin
500 g passerade tomater
6 st basilikablad
salt, svartpeppar

Bechamelsås

6 dl mjölk
4 msk smör (50 g)
4 msk mjöl (40 g)
salt svartpeppar och muskotnöt
500 g penne
2.5 dl riven parmesanost (ca 65 g)

Gör så här

1
Köttfärssås

2
Finhacka löken och fräs mjuk och genomskinlig i några matskedar olivolja. Finhacka selleri och låt fräsa med. Finhacka morot och fräs. Blanda i köttfärsen och bryn.

3
Tillsätt vin och låt koka in. Tillsätt passerade tomater och basilikablad och låt puttra minst en halvtimme. Rör om då och då. Såsen ska inte vara så blöt. Tillsätt vatten om den blir för torr. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

4
Bechamel

5
Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet så att det blandar sig med smöret. Vispa in mjölken lite åt gången så att smör-­ och mjölblandningen löses upp.

6
Låt såsen koka upp och sjuda i cirka 5 minuter. Rör hela tiden så att såsen inte bränner fast i botten. Smaka av med salt, svartpeppar och nyriven muskotnöt.

7
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan nästan färdig i rikligt med saltat vatten, häll av och blanda med hälften av köttfärssåsen. Sprid ut en tredjedel av pastablandningen i en ugnsform. Fördela över en tredjedel av resterande köttfärssås. Fördela även en tredjedel av bechamelsåsen respektive osten. Upprepa i två lager till. Avsluta med bechamel och parmesan. Gratinera cirka 20 minuter.

8
Tips! Fram till den avslutande gratineringen kan rätten förberedas och förvaras plastad i kylskåp. Täck med folie och låt först bli genomvarm i 20–30 minuter, ta sedan av folien och grädda till fin färg.

Tillagningstid
70 minuter
Portioner
0 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows