Du behöver

  • 1 st aubergine stor
  • salt
  • 1 st gul lök eller 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 st peperoncino ev 1 liten torkad
  • 5 dl passerade tomater
  • svartpeppar
  • 400 g penne eller spaghetti
  • 100 g ricotta salata eller pecorino, riven
  • färsk basilika

Gör så här

1
Skär auberginen i tärningar eller stavar. Salta rikligt och låt vattna ur minst en halvtimme under press i ett durkslag. Skölj av saltet väl och torka. Finhacka löken. Om du använder vitlök, krossa dem lätt med knivbladet. Fräs mjuk utan att ta färg i olivolja. Vill du ha peperoncino låter du den fräsa med.

2
Tillsätt passerade tomater och låt koka ner med en tredjedel. Smaksätt såsen med nymalen svartpeppar.

3
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek auberginen gyllenbrun.

4
Koka pastan. Blanda pastan med hälften av ricotta salatan. Blanda ner tomatsåsen och basilikablad. Smaka av med svartpeppar. Fördela aubergine över portionerna. Toppa med ricotta och basilikablad.