Du behöver
- 3.5 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 1 st citron rivet skal av
- 4 msk råströsocker
Fyllning:
4 msk potatismjöl
400 g rabarber
1 dl strösocker
4 msk flagad mandel
Gör så här
1
Mixa eller hacka samman mjöl, smör och citronskal till smidig deg. Dela i fem lika bitar.
2
Tryck ut fyra av dem i portionsformar (cirka 10 cm diameter) med lös botten. Pricka degbotten och ställ i frysen någon timme.
3
Grädda de frysta pajskalen 15 minuter i 225 grader mitt i ugnen.
4
Sprinkla var och en med 1 msk socker precis när de kommer ur ugnen.
5
Bottna formarna med var sin matsked potatismjöl när de svalnat.
6
Skölj och skiva rabarbern till 2–3 cm långa bitar, varva med socker och mandel. Kavla resterande deg till A4-stor degplatta mellan plastfoliebitar, skär eller sporra 2 centimeter breda degremsor att lägga i kors över fyllningen. (Det momentet kan man strunta i, om man vill.)
7
Grädda pajerna på hålplåt eller galler mitt i 225 grader cirka 25 minuter. Lägg alfolie över om färgen börjar bli för stark. Servera pajerna lätt avsvalnade.
8
Tips! Har du ont om tid: Hoppa över frysningen, stötta pajskalens sidor med vikt alfolie under gräddningen i stället.
9
Man kan givetvis utesluta mandeln.
Tid: 40 minuter + ev 1 timme i frys.